Hlavní obsah

V Lukašenkově vládě padaly hlavy

Novinky, Jan Horák, RIA-Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MINSK

Předsedu vlády Henadze Navického, jeho náměstka Alexandra Popkova a ministra zemědělství Mikalaje Rusého odvolal ve čtvrtek z funkcí běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Na mimořádném zasedání vlády, věnovaném mzdové problematice, to zdůvodnil mimo jiné tím, že propuštění funkcionáři nebyli s to zajistit zaplacení dlužných dodávek zboží zemědělcům.

Foto: Radek Vráblík
Článek

Navíc je obvinil ze "zkreslování a falšování dat", jež mu hlásili.

Do uvolněných funkcí Lukašenko vzápětí dosadil nové lidi. Úřadujícím premiérem jmenoval  prvního místopředsedu vlády pro průmysl a stavebnictví Sjarheje Sidorského, náměstkem premiéra prezidentského poradce Romana Vnučka a ministrem zemědělství rovněž svého poradce a vysokého úředníka Gomelské oblasti Zenona Lomota.

Třetina vlády půjde

Změny ve vládě, které Lukašenko provedl právě ve výroční den svého prvního zvolení běloruským prezidentem v roce 1994, však nejsou poslední. Prezident, který je pro způsob řízení země často označován za diktátora, včera totiž oznámil, že jej neuspokojuje ani práce dalších vládních úředníků a že během července hodlá obměnit třetinu vlády.

Lukašenko slaví výročí ve funkci

Lukašenko, který zvítězil v prvních prezidentských volbách v Bělorusku v roce 1994, si o dva roky později nechal prodloužit mandát do roku 2001 a v tomto roce potom "řádně" zvolit na druhé funkční období. Někdy se též spekuluje, že by mohl být prezidentem unie Ruska s Běloruskem, ale skutečné vytvoření tohoto soustátí, jehož počáteční formy existují již několik let, se stále odkládá a v poslední době se o něm již nehovoří.

Reklama

Související články

Bělorusko popírá, že Husajnovi poskytlo pasy

Bělorusko v pátek odmítlo tvrzení, že poskytlo cestovní pasy bývalému iráckému vůdci Saddámu Husajnovi. Poradce a blízký spolupracovník běloruského prezidenta...

Výběr článků

Načítám