Hlavní obsah

V Keni uhynulo osm kriticky ohrožených nosorožců dvourohých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osm kriticky ohrožených nosorožců dvourohých uhynulo v Keni týden poté, co byli přemístěni do národního parku Tsavo na jihu země. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na Keňskou agenturu na ochranu divoké zvěře (KWS). Příčina úmrtí zvířat je prozatím neznámá.

Foto: Profimedia.cz

Nosorožec dvourohý.

Článek

Osm uhynulých zvířat patřilo do skupiny 14 nosorožců, kteří měli v národním parku Tsavo přispět ke zvýšení populace tohoto ohroženého druhu. Přesun zvířat provedly ve spolupráci KWS a Světový fond na ochranu přírody (WWF).

Ochránkyně přírody Paula Kahumbuová z nevládní organizace WildlifeDirect uvedla, že ztráta nosorožců je „národní katastrofa”.

Příčina úmrtí zvířat je prozatím neznámá. Agentura AP však s odkazem na anonymní zdroj z KWS napsala, že důvodem byla nedbalost.

Podle keňského ministerstva cestovního ruchu a divoké zvěře předběžné šetření poukazuje na otravu solí, neboť v novém prostředí byla větší slanost vody. Zbylí nosorožci proto zůstávají pod pečlivým dohledem.

„V této fázi nevíme, co se vlastně stalo. Příčinou úmrtí mohla být otrava solí, nedbalost, podmínky, v nichž byli nosorožci přemístěni, či reakce na léky. Myslím, že je příliš brzy vynášet soudy. Vyjádření bude zveřejněno příští týden,” řekla Kahumbuová.

V Keni podle ní žije 80 procent světové populace nosorožců dvourohých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám