Hlavní obsah

V kauze Kelly si Hutton předvolá Blaira a Hoona

LONDÝN

Soudce Brian Hutton vyšetřující okolnosti smrti zbrojního experta Davida Kellyho v pátek v Londýně oznámil, že si k výslechu předvolá britského premiéra Tonyho Blaira a ministra zahraniční Geoffa Hoona. Vyslechnout hodlá také reportéra BBC Andrewa Gilligana a Blairova mediálního poradce Alastaira Campbella. Svědci ale nebudou vypovídat pod přísahou.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Před plnou soudní síní Hutton vyzval k minutě ticha za "velmi tragickou smrt" Davida Kellyho. Hutton dnes pouze oznámil program svého vyšetřování a své pravomoci, další vyšetřování zahájí až 11. srpna, tj. po Kellyho pohřbu, který se koná 6. srpna.

Kelly vypovídal před parlamentním výborem

Odborník na bakteriologické zbraně hromadného ničení Kelly, který byl poradcem ministerstva obrany ve věci iráckých zbraní, spáchal s největší pravděpodobností 17. července sebevraždu. Krátce předtím vypovídal před parlamentním výborem, zda měl nějaký podíl na informacích BBC, která obvinila vládu z přehánění iráckého nebezpečí za účelem získání masové podpory veřejnosti.

Existence zbraní hromadného ničení v Iráku byla hlavním důvodem, proč Británie vstoupila v březnu do války proti Bagdádu.

Kelly měl obavu z překroucení svých slov

Právě Kellyho jméno se dostalo na veřejnost, když parlamentní výbor otevřel vyšetřování, jak to kolem údajné manipulace s fakty o Iráku ze strany vlády bylo. Kelly měl být hlavním zdrojem informací, o něž opřel reportér BBC Andrew Gilligan pořad o vládní zprávě o Iráku.

Kelly však před parlamentním výborem řekl, že nevěděl, že by byl hlavním zdrojem pro Gilliganův pořad na BBC. V pátek byl také odhalen Kellyho dopis adresovaný jeho nadřízenému, v němž potvrdil, že se s Andrew Gilliganem setkal. V dopise vyjádřil obavy, že jeho prohlášení mohou být médii "přikrášlená".

Po Kellyho skonu BBC nakonec připustila, že tento vědec byl skutečně hlavním zdrojem jejích informací, což předtím důsledně odmítala.

První vystoupení přenášely televize

Hutton při svém pátečním vystoupení oznámil, že tělo zesnulého Kellyho bylo nalezeno se čtyřmi destičkami kardiogramu na hrudníku. Také tuto okolnost chce vyšetřující soudce vysvětlit.

Pátečnímu vystoupení lorda Huttona byly přítomny televizní kamery. I další slyšení budou veřejná, s výjimkou těch, která by ohrozila národní bezpečnost. "Slibuji, že výsledky zveřejním, co nejdříve to bude možné," prohlásil Hutton, který doufá, že vyšetřování uzavře do konce roku. 

Plné přepisy jednání budou každý den zveřejňovány na webových stránkách komise.

David Kelly byl renomovaný mikrobiolog a bývalý člen inspekčního týmu OSN, který v Iráku pátral v minulosti, rovněž bezúspěšně, po zbraních hromadného ničení.

Anketa

Podaří se lordu Huttonovi odhalit pravdu o pozadí Kellyho smrti?
Ano, zjistí, jak to celé bylo
27,3 %
Ne, bude to další zbytečné vyšetřování
72,7 %
Celkem hlasovalo 22 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Kellyho smrt otřásla vládou, BBC i librou

Sebevražda vládního zbrojního experta Davida Kellyho otřásá důvěrou v britskou vládu i veřejnoprávní televizi BBC. Citelně však v pondělí zasáhla i finanční...

Výběr článků

Načítám