Hlavní obsah

V Ingušsku zabili rebelové na 50 lidí, včetně ministra vnitra

MOSKVA/NAZRAŇ

Na padesát obětí si vyžádaly útoky z noci na úterý v jihoruském Ingušsku, které sousedí s Čečenskem. Mezi oběťmi jsou i tři vysocí místní představitelé - ministr vnitra Abukar Kostojev, jeho náměstek a ingušský ministr zdravotnictví. Informovala o tom agentura Interfax. Útočníky byli čečenští rebelové. Ráno se stáhli.

Foto: Západočeská univerzita

Tým Akademiků Plzeň, tvořený studenty Západočeské univerzity v Plzni a Lékařské fakulty UK v Plzni, zde vyzve rakouský UHT Dukes Graz.

Článek

Podle posledních zpráv si útoky vyžádaly 57 obětí na životech, další desítky lidí byly zraněny. Mnozí velmi vážně, z 60 hospitalizovaných zemřelo již šestnáct lidí.

Představitel české humanitární mise Člověk v tísni v rozhovoru pro Český rozhlas ráno informoval, že čeští humanitární pracovníci působící v Ingušsku jsou v pořádku.

Terči koordinovaného útoku byly od pondělního večera vládní úřady, policejní stanice a stanoviště pohraniční stráže. Bojovníkům se samopaly,  granátomety a raketomety se v pondělí mezi 22. a 23. hodinou místního času (20:00 - 21:00 SELČ) podařilo obsadit ministerstvo vnitra v ingušské metropoli Nazrani. 

Oběti mezi civilisty

V prvních minutách akce byl zraněn i ministr vnitra Ingušské republiky, který po převozu do nemocnice v severoosetském Vladikavkazu zemřel. Podle úřadů přišli o život i ingušský ministr zdravotnictví a náměstek ministra vnitra.

"Je tu mnoho obětí - jak mezi policisty, tak v řadách civilistů," řekl agentuře Interfax ingušský prezident Murat Zjazikov, který řekl, že cílem útoku bylo destabilizovat situaci v zemi.

V Nazrani byly napadeny rovněž zbrojnice ministerstva vnitra. Hlavní sídlo pohraniční stráže se ocitlo v plamenech. Terčem násilností se v pondělí večer staly i policejní budovy v ingušských obcích Karabulak, Slepcovsk a Ordžonikidzevskaja.

Útočníci se ráno stáhli do lesů. Do Nazraně směřují tisíce příslušníků ruských protiteroristických speciálních jednotek ze Severní Osetie.

Útočili asi čečenští rebelové

Ingušská policie odhaduje počet útočníků na stovku až dvě. Jeden z představitelů ministerstva vnitra prohlásil, že jejich identita není známá, že někteří z nich však křičeli Alláhu Akbar (Bůh je veliký), jak mívají ve zvyku islámští povstalci ze sousedního Čečenska.

"Máme k dispozici informace nasvědčující tomu, že tuto operaci mohl zosnovat předák čečenských rebelů Šamil Basajev a že jeho lidé ji uskutečnili," prohlásil ministr vnitra sousední Čečenské republiky Alu Alchanov.

Záškodnické akce ozbrojenců v Ingušsku se podle něj nemohly uskutečnit bez souhlasu bývalého separatistického prezidenta Čečenské republiky Aslana Maschadova.

Ruská televize udělala rozhovor s jedním z maskovaných útočníků, který uvedl že je z "Brigády mučedníků" a že "zabijí každého". Minulý týden v rádiu uvedl vůdce čečenských rebelů Aslan Maschadov, že jeho síly plánují změnu taktiky: "Předtím jsem se koncentrovali na sabotáže,ale nyní plánujeme zahájit vojenské akce.

Největší útok mimo Čečensko za poslední léta

Boje občanské války v Čečensku se sporadicky přenášejí i do sousedního Ingušska. Poslední větší střety se zde odehrály v říjnu 2002, kdy skupina radikálů napadla ruské jednotky a zabila 17 jejich příslušníků. Jde o nejsilnější útok v oblasti mimo Čečensko za posledních několik let.

Agentura Interfax hlásí bez bližších podrobností od pondělka střelbu také z Machačkaly, hlavního města další republiky sousedící s Čečenskem - Dagestánu.

Místní činitelé nicméně tvrdí, že násilnosti v Machačkale nemají s incidenty v Ingušsku žádnou souvislost a jsou důsledkem tažení bezpečnostních sil proti zločineckému gangu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám