Hlavní obsah

V Hongkongu se protestovalo v nákupních centrech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Hongkongu v sobotu pokračovaly protivládní protesty. Demonstranti se shromáždili hlavně v obchodních centrech. Policisté je odtud vyháněli a několik jich zatkli, uvedla agentura Reuters. Protestující dávají tímto způsobem najevo své požadavky v době vrcholících předvánočních nákupů.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Policisté demonstranty z obchodních center vyháněli a několik jich zatkli.

Článek

Ozbrojení policisté přinutili některé obchodníky, aby v zavřeli.

V části Yuen Long nařídili všem nákupní centrum opustit. Policie uvedla, že musí vyšetřit případ, kdy v tomto centru došlo k poničení jednoho z obchodů, kde prodávají suši. V obchodním centru demonstrovalo několik stovek lidí.

Akce byla svolána jako připomínka incidentu v železniční stanici Yuen Long před pěti měsíci. Lidé v černých tričkách tam v červenci napadli a zbili demonstranty hadicemi a tyčemi. Policie tehdy dorazila se značným zpožděním a nikoho na místě nezatkla. Několik lidí zadržela až později a označila je za členy zločineckých gangů.

V Hongkongu začala největší demonstrace

Zahraniční

Účastníci sobotní akce požadovali dořešení útoku voláním „Bojujte za svobodu!” a „Buďte s Hongkongem!”.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Demonstranti v jednom z obchodních center v Hongkongu

„Vláda pět měsíců neudělala nic, chci vysvětlení,” řekl jeden z demonstrantů.

Poloautonomní čínský region Hongkong aktuálně čelí největší politické krizi za desítky let. Na jejím počátku stály protesty kvůli plánovanému zavedení zákona o vydávání podezřelých lidí z Hongkongu do Číny, které postupně nabraly obecnější ráz demonstrací za demokracii a proti policejnímu násilí. Ekonomika regionu se ve třetím čtvrtletí propadla do recese.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám