Hlavní obsah

V Himalájích zemřel český horolezec

KÁTHMÁNDÚ

Český horolezec Pavel Kalný zemřel ve středu při pokusu zdolat pátý nejvyšší himálajský vrchol Lhotce vysoký 8516 metrů. Kalný byl členem expedice českého horolezce Martina Minaříka. Informaci o jeho smrti potvrdila i webová stránka výpravy.

Článek

O případu jako první informovali Paul a Fiona Adlerovi web www.mounteverest.net. V tu chvíli ovšem ještě nebylo známo jméno českého horolezce. 

Pavel Kalný se zřítil při výstupu nad táborem 3. Až druhý den ráno ho těžce raněného nalezli šerpové, kteří mířili do jižního sedla. I když se jim ho podařilo stabilizovat a nasadit mu dýchací přístroj, zemřel, když s ním sestupovali do tábora 3. Český horolezec byl omrzlý. O dalších zraněních zatím nejsou podrobnosti. 

Minařík, který byl s Kalným v Himálaji od začátku dubna, je prý v pořádku a sestupuje do základního tábora, který je ve výšce 5400 metrů nad mořem společný se základním táborem pro výstupy na nejvyšší horu světa Mt. Everest. V něm je i další česká expedice, v jejímž týmu jsou také redaktoři České televize Stanislav Bartůšek a Jiří Rejman.

Kalnému bylo 38 let a měl za sebou mnoho výstupů na území bývalého Sovětského svazu. Vedle zimního výstupu na nejvyšší horu Evropy Elbrus dokázal přejít obtížný masiv nejvyššího vrcholu Kanady a zároveň druhé nejvyšší hory v Severní Americe Mt. Logan.

Stejně starý Minařík má za sebou šest expedic do nejvyššího pohoří světa. Vylezl pět osmitisícovek Manaslu (1999), Kančendžengu (2002), Broad Peak (2003), Šiša Pangmu (2004) a Čo Oju (2005).

Vzhledem k množství příspěvků porušujících pravidla byla diskuze u tohoto článku zrušena. Slušným čtenářům se omlouváme.

Reklama

Výběr článků

Načítám