Hlavní obsah

V EU hrozí chudoba 56 miliónům lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

V Evropské unii je nezaměstnanost stále velkým problémem a je hlavní příčinou chudoby a vyloučení lidí z běžného společenského života. Hrozba chudoby visí nad 15 procenty obyvatel unie, tedy nad 56 milióny lidí. V EU je zcela bez zaměstnání každá osmá domácnost, čtvrtina nezaměstnaných je bez práce déle než dva roky.

Foto: Luboš Hron

Dětské krojované hodečky

Článek

Na svých internetových stránkách informoval o údajích z roku 2001 statistický úřad unie Eurostat.

U 33 miliónů lidí je riziko chudoby trvalé. Relativně nejlepší je situace ve Švédsku, kde chudoba ohrožuje devět procent lidí. O dva procentní body víc hlásí Dánsko, Německo, Nizozemsko a Finsko. Naopak v Řecku a Portugalsku této hrozbě čelí více než pětina obyvatel.  

Hranici rizika chudoby nastavil Eurostat na 60 procent příjmu, kterého v dané zemi dosahuje polovina práceschopných obyvatel. Hranice chudoby se proto v jednotlivých zemích EU liší.

Záchranou jsou sociální dávky

Riziko zchudnutí podle Eurostatu účinně řeší sociální dávky a přerozdělení peněz od bohatých rodin k chudším. Bez nich by se hrozba chudoby dotýkala čtvrtiny obyvatel unie, upozornil úřad.

Nejvíce by se neexistence sociálních dávek projevila ve Švédsku a Dánsku, tedy v zemích s rozsáhlou sociální sítí. Naopak v Itálii a Řecku by chybějící dávky ovlivnily počet chudých nejméně.

Tři procenta lidí byla v roce 2001 v EU bez práce déle než jeden rok. V Řecku a Itálii však přesahuje tato dlouhodobá nezaměstnanost pět procent, naopak v Lucembursku, Dánsku, Nizozemsku a Rakousku se pohybuje pod hranicí jednoho procenta.  

Míra nezaměstnanosti činila v únoru v unii 7,9 procenta, v eurozóně se zvýšila na tříleté maximum 8,7 procenta z lednových 8,6 procenta. V ČR činila nezaměstnanost v únoru 10,2 procenta, v březnu poklesla na rovných deset procent. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám