Hlavní obsah

V Británii zemřela žena otrávená novičokem

Aktualizováno

Žena, která se spolu se svým parnerem minulý týden v Amesbury v jihozápadní Anglii otrávila nervově paralytickou látkou typu novičok, v neděli večer zemřela. Oznámila to britská policie s tím, že případ 44leté Dawn Sturgessové vyšetřuje jako vraždu. Její 45letý partner zůstává podle médií v kritickém stavu v nemocnici.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Policisté na místě nálezu dvojice v bezvědomí

Článek

„Je to šokující a tragická zpráva. Dawn po sobě zanechala rodinu, včetně tří dětí, a naše myšlenky a modlitby jsou v této mimořádně těžké době s nimi,” řekl Neil Basu, šéf britské protiteroristické policie, která se vyšetřování případu od začátku ujala.

Britská média už dříve uvedla, že se pár zřejmě otrávil náhodou při kontaktu s kontaminovaným předmětem. Testy potvrdily, že se látky oba dotkli rukama. Britská média v pátek uvedla, že jde o uživatele drog.

Vyšetřovatelé se nejprve domnívali, že by se žena mohla otrávit kvůli svému partnerovi, jehož známí popisují jako sběratele odpadků, který prohledával koše s nadějí, že najde něco užitečného pro sebe.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Baptistické středisko v Amesbury

To však rozporovali vědci, podle nichž se novičok ve volném prostranství rozkládá. Výsledky zatím nepřineslo ani prohledávání ubytovny pro bezdomovce v Salisbury, v níž otrávená žena bydlela.

Vyšetřovatelé se nyní snaží zjistit, jak se zasažený pár dostal do styku s látkou, která byla použita při útoku na ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru před čtyřmi měsíci, píše agentura Reuters. Vyšetřování se účastní na sto policistů.

Britská premiérka Theresa Mayová řekla, že je „zděšena a šokována” úmrtím, které následuje po otravě Sergeje Skripala a jeho dcery Julije.

Foto: Mapy.cz

Incident se odehrál v Amesbury, které leží nedaleko Salisbury

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám