Hlavní obsah

V Británii zadrželi devátého teroristu

LONDÝN/OTTAWA/CANBERRA

Britská policie ve čtvrtek zatkla u londýnského letiště Gatwick v rámci rozsáhlé protiteroristické operace, která začala v úterý, již devátou osobu - sedmadvacetiletého muže. Zatčení jsou Britové pákistánského původu.

Foto: Radova Šťastný,NDM.

Divadlo Antonína Dvořáka. Ostrava. Rozhovor s astronauty: Lucie Končoková,Izabela Firlová,Aneta Kernová.

Článek

Operace je spojena se zajištěním půl tuny ukradeného dusičnanu amonného.

Další muž, čtyřiadvacetiletý Mohammad Momin Khawaja, byl už v pondělí zatčen v Ottawě, police ovšem odmítá uvést, zda byl napojen na britskou skupinu. V tom případě by případ měl mezinárodní ráz.

V úterý zadržela policie v Londýně a na jihu Anglie osm osob podezřelých z napojení na teroristické organizace. Stejný den šéf protiteroristické policie Peter Clarke oznámil, že zatčení, jimž je od 17 do 32 let, jsou podezřelí z přípravy teroristických činů a z podněcování k nim.

Clarke také tvrdí, že operace nijak nesouvisela s Irskou republikánskou armádou ani s atentáty z 11. března v madridských vlacích. Britská televize Sky News a tisková agentura Press Association v úterý tvrdily, že policie zatkla islámské radikály. Scotland Yard ale tuto informaci zatím nekomentoval.

Vzhledem k ke spojování zatčených s islámskými radikály se čeká, v jakém duchu budou páteční modlitby v britských mešitách, zda vazba na islám vyvolá mezi mohamedány demonstrace vzteku.

Austrálie chce kontrolovat prodej hnojiv

Dusičnan amonný se obvykle používá jako hnojivo, ale lze ho využít i při výrobě bomb. Takové byly využity při atentátech v Oklahomě (1995), Nairobi (1998) a na Bali (2002). Množství zajištěné v Británii by údajně stačilo ke zničení několika ulic.

Premiér Nového jižního Walesu Bob Carr v pátek podpořil výzvu federální australské vlády, které požaduje, aby jednotlivé státy legislativní úpravou ztížily přístup k dusičnanu amonnému. Výzva vlády z Canberry přišla poté co v Anglii zadrželi osm lidí, kteří se zmocnili půl tuny této chemikálie.

"Podporujeme to a spolupracujeme přitom s federální vládou, abychom byli schopni kontrolovat, kdo dusičnan amonný kupuje. Je to velká výzva, protože se používá všude jako hnojivo, řekl Carr. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám