Hlavní obsah

Tom Hanks je nakažen koronavirem. USA zakázaly cesty z Evropy

– Washigton • Aktualizováno

Oscarový herec Tom Hanks a jeho žena, producentka a herečka Rita Wilsonová se nakazili v Austrálii koronavirem. Americký prezident Donald Trump v noci na čtvrtek oznámil v mimořádném projevu k pandemii koronaviru třicetidenní zákaz cest z Evropy do USA. Platný je od páteční půlnoci. Výjimku mají Velká Británie a Irsko.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tom Hanks je nakažen koronaviremVideo: Reuters

 
Článek

"Ahoj lidi. Rita a já jsme tady v Austrálii. Cítili jsme se trochu unavení, jako by jsme byli nachlazení, a trochu nás bolelo po těle. Rita měla nějaké zimnice, které přicházely a odcházely. Také mírné horečky," popsal pár příznaky.

Dvojice se pak nechala otestovat na koronavirus a výsledek byl pozitivní. Oba jsou v karanténě. Rita Wilsonová o víkendu vystupovala v opeře v Sydney, kde bylo 207 diváků.

Foto: Jordan Strauss, ČTK/AP

Tom Hanks s manželkou Ritou

"My Hanksovi budeme testováni, pozorováni a izolováni tak dlouho, jak to bude vyžadovat veřejné zdraví a bezpečnost," zdůraznil i v příspěvku na Twitteru Hanks, jemuž je stejně jako jeho manželce 63 let.

Hanks připravuje v Austrálii natáčení filmu o Elvisu Presleym.

USA zakázaly cesty z Evropy

„Toto je v moderních dějinách nejsmělejší a nejkomplexnější úsilí vyvíjené tváří v tvář cizímu viru," prohlásil Donald Trump v projevu k pandemii, který přenášely všechny hlavní televizní stanice. Když oznamoval třicetidenní zákaz cest do Evropy, obvinil Evropskou unii z pomalé a nedostatečné reakce na šíření „zahraničního koronaviru”.

Omezení, které má zpomalit šíření nového koronaviru v USA, bude platit od páteční půlnoci. Vztahuje se na 26 evropských zemí včetně České republiky a podle agentury Reuters se netýká amerických občanů a jejich nejbližších příbuzných a trvale usazených osob v USA.

Americké ministerstvo zahraničí později všechny americké občany vyzvalo, aby zvážili cesty do zahraničí.

"Učinili jsme životy zachraňující krok včasným konáním vůči Číně," prohlásil Trump. "Nyní musíme konat stejně vůči Evropě," obhajoval americký prezident zákaz cest Trump řekl, že omezení se nebude vztahovat na Británii a že Spojené státy budou situaci sledovat, aby mohly případně cestování obnovit dříve.

Evropa podle Trumpa promeškala přijetí stejných opatření jako USA, pokud jde o omezení cest z Číny a dalších ohnisek krize. Trump už na konci ledna zakázal vstup do USA zahraničním cestujícím, kteří během předchozích 14 dnů byli v Číně.

"My jsme v USA zaznamenali dramaticky méně případů viru než nyní v Evropě," prohlásil šéf Bílého domu, aniž by se zmínil o tom, že v USA bylo na vir Sars-CoV-2 testováno poměrně málo lidí.

USA nemají dost souprav na testování koronaviru

Koronavirus

V USA dosud na onemocnění COVID-19 zemřelo 37 lidí a nakažených je podle statistiky univerzity v Baltimore více než 1100. Agentura DPA však upozorňuje, že skutečný počet by mohl být mnohem vyšší, protože podle údajů Center pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) bylo dosud v celých Spojených státech podrobeno testům přes 11 000 lidí. Testů se nedostávalo.

Na Slovensku vyhlásili mimořádnou situaci

Koronavirus

Trump vyzval Američany dodržování osobní hygieny a aby si „myli ruce”. Starším lidem navíc doporučil, aby omezili společenské kontakty, ale nevyhlásil žádný federální nouzový stav. Místo toho slíbil rozsáhlou federální finanční podporu zasaženému byznysu a také programům na hledání léků na koronavirus. Prezident rovněž slíbil možnost odkladu podání daňového přiznání o tři měsíce pro některé firmy a jednotlivce.

Pro většinu amerických komentátorů byl jeho projev zklamáním, neboť podle nich oznámená opatření neodpovídají závažnosti situace.

Reklama

Výběr článků

Načítám