Hlavní obsah

V Berlíně se vedou přísně tajné rozhovory o Ukrajině

– Berlín

Jednání diplomatů Německa, Francie, Ukrajiny a Ruska, kteří v Berlíně připravují středeční summit o ukrajinské krizi, jsou přísně tajná. Žádné informace se nebudou vydávat, oznámil mluvčí německého ministerstva zahraničí Martin Schäfer. Únik informací by podle něj mohl ohrozit vyhlídky na středeční schůzku v Minsku.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová na jednání s prezidenty Vladimirem Putinem a Francoisem Hollandem v Moskvě.

Článek

"Naším cílem je konání minského summitu umožnit," řekl německý mluvčí agentuře DPA. Dodal ale, že otázka uspořádání vrcholné schůzky Německa, Francie, Ukrajiny a Ruska je stále otevřená. Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius oznámil, že v úterý budou konzultace pokračovat s tím, že diplomaté se přesunou do Minsku.

Východiskem diplomatických jednání je návrh, který v závěru uplynulého týdne německá kancléřka Angela Merkelová spolu s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem předložila svým protějškům v Kyjevě a v Moskvě. Šéf Kremlu Vladimir Putin setkání v Minsku podmínil tím, že se předem podaří "dohodnout řadu stanovisek, která jsme v poslední době intenzivně posuzovali".

Chtějí urovnat krizi diplomatickou cestou

Podle pondělního prohlášení Laurenta Fabiuse chtějí diplomatičtí zástupci uvedených čtyř zemí projednat zejména stažení těžkých zbraní od linie fronty, kontrolu ukrajinsko-ruské hranice a budoucí správní status povstaleckých území v Doněcké a Luhanské oblasti. "Spousta práce je před námi, výsledky dosud na stole nejsou. Uděláme ale vše pro to, abychom krizi urovnali diplomatickou cestou," řekl Fabius.

Do Minsku už odcestoval vyjednavač luhanských povstalců Vladislav Dějněgo, aby se do příprav středečního summitu zapojil. Ruským novinářům to řekl vůdce luhanských separatistů Igor Plotnickij. Potvrdil, že jedním z hlavních témat je vedení frontové linie, která se od uzavření prvního příměří počátkem září výrazně změnila ve prospěch povstalců.

"Linie fronty bude stanovena tam, kde je nyní. Sotva od ní ustoupíme. Takový bude základ jednání, o všem ostatním je možné jednat," konstatoval Plotnickij. Pokud jde o povolání zahraničních mírových sil, o němž se na Ukrajině i v Rusku spekuluje, pro povstalce je žádoucí, aby mezi nimi byli vojáci z Ruska a Běloruska, uvedl vůdce luhanských ozbrojenců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám