Hlavní obsah

V Bamu se stále otřásá zem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAM/LIBEREC

Neustálé mírné otřesy půdy znepokojují v íránském městě Bam české záchranáře, kteří tam v pátek přijeli s humanitární pomocí. "Otřesy dosahují dva až tři stupně Richterovy stupnice, záchranářům a místním obyvatelům na psychice nijak nepřidávají," řekla koordinátorka liberecké humanitární mise Pomoc pro Írán Eva Čejková.

Foto: Škoda Transportation

První soupravy z nově uzavřené zakázky budou sloužit na nové lince č. 4 metra v Suzhou.

Článek

Konvoj tří terénních vozidel s devíti dobrovolníky dorazil do Bamu zničeného v prosinci zemětřesením v pátek večer. Dopravil do města centrálu na výrobu elektřiny, zdravotnický materiál, dezinfekční prostředky a přípravky na úpravu vody, aby byla pitná. V sobotu sbírali záchranáři zprávy, kde lidé pomoc potřebují nejvíce a v neděli ji podle Čejkové již rozváželi. Záchranáři v místě zůstanou sedm až deset dní.

Záchranáři sami využívají část přivezeného zdravotnického materiálu, vytvořili totiž dva pohyblivé týmy a začali poskytovat zdravotní péči lidem v Bamu a hlavně na venkově. "Velkou výhodou jsou pro ně terénní auta s návěsy, s nimiž přijeli. Dostanou se i do některých nejzapadlejších vesniček," dodala Čejková.

Právě kvůli vozům, které v oblasti chybí, jeli po vlastní ose. Cestu dlouhou 5750 kilometrů zdolali za deset dní. Původně počítali se čtyřmi až šesti dny, ale zdržely je vysoké závěje a námraza na silnicích v tureckých a íránských horách.

Misi usnadňují práci v Bamu členové Červeného půlměsíce. "Při průjezdu Íránem je doprovázeli, platili jim naftu, jídlo a zajišťovali noclehy," uvedla Čejková.

Zachráněný muž zemřel

Sedmapadesátiletý muž, který byl ve čtvrtek - 13 dnů po ničivém zemětřesení v Íránu - vyproštěn z trosek ve městě Bam živý, zemřel. S odvoláním na lékařské zdroje o tom informovala agentura Reuters.

Lékaři nedávali zachráněnému, který brzy upadl do kómatu, příliš velké naděje na přežití. "Zemřel dnes ve dvě hodiny ráno, aniž by se probral z kómatu," sdělil agentuře Reuters z Bamu člen ukrajinsko-íránského lékařského týmu Mehdí Šadnúš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám