Hlavní obsah

V Afghánistánu se zřítil americký vrtulník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL/BASRA

V Afghánistánu v pátek havarovala vojenská helikoptéra s deseti americkými příslušníky koaličních sil na palubě. Nikdo z nich pád stroje nepřežil. Vojenský vrtulník se po zásahu raketou v sobotu zřítil i v jihoirácké Basře. V troskách stroje zůstala čtyři ohořelá těla.

Článek

Americký vtulník se zřítil v pátek večer během bojové operace v provincii Kunar na východě země. Podle amerických vojenských zdrojů stroj nepadl za oběť nepřátelské palbě. "Ostatky deseti vojáků byly objeveny uvnitř vrtulníku. Nikdo nepřežil," sdělila mluvčí Tamara Lawrencová. Příčiny havárie vrtulníku typu Chinook nejsou v tuto chvíli známy.

Vrtulník se účastnil mise v rámci operace Puma, která je zaměřená proti ozbrojencům hnutí Taliban a teroristické sítě Al-Káida u hranic s Pákistánem. Zapojeno je do ní na 2500 amerických a afghánských vojáků.

Nehody vrtulníků jsou v Afghánistánu relativně časté. V září loňského roku se vrtulník typu Chinook zřítil v hornaté oblasti na jihovýchodě země. V jeho troskách zahynulo všech pět amerických členů posádky. V červnu 2005 zahynulo všech 16 amerických vojáků na palubě stroje stejného typu, který sestřelili afghánští ozbrojenci. Šlo o zatím nejtragičtější útok proti americkým silám v Afghánistánu.

V troskách zemřeli čtyři vojáci

Britský vrtulník se zřítil na dům v blízkosti úřadu místního guvernéra, ale na zemi nebyl nikdo zraněn ani zabit, uvedla policie. Po dopadu začal stroj hořet. Kolem místa neštěstí se shromáždil početný dav lidí, kteří začali házet kameny a křičet na britské vojáky, kteří oblast uzavřeli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám