Hlavní obsah

Užhorodské letiště začíná přímo na hranicích, na Slovensku to budí obavy

Přistávací dráha letiště v Užhorodu začíná doslova na slovenských hranicích. V případě ruského útoku na toto letiště by mohlo dojít také k ohrožení slovenského území.

Foto: Wikipedia

Mezinárodní letiště v Užhorodu

Článek

Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď před časem vyjádřil obavy, že v rámci probíhajícího válečného konfliktu na Ukrajině může dojít k ruskému útoku na užhorodské letiště. Boje sice momentálně probíhají daleko od slovenských hranic, ale další rozšíření konfliktu není vyloučené.

Pobaltské státy se připravují na Rusko. Chtějí HIMARS jako Ukrajina

Válka na Ukrajině

Na blízkost letiště v Užhorodu ke slovenským hranicím upozornil Naď v souvislosti s tím, že Rusko už několikrát rozšířilo své bojové operace také na západ Ukrajiny. V březnu například raketami zasáhlo vojenskou základnu ve městě Javoriv, jen 20 kilometrů od polských hranic.

Že se Rusové nerozpakují poslat ničivé rakety Kalibr i do hustě zalidněných center měst stovky kilometrů daleko od jakékoliv frontové linie, dokázali například před dvěma týdny barbarským úderem na město Vinnycja, který si vyžádal 26 obětí včetně tří dětí.

Užhorod leží jen pět kilometrů od slovenských hranic a ve městě se zdržuje značné množství uprchlíků z východní části Ukrajiny. V roce 2020 podepsaly Bratislava a Kyjev dohodu o využívání slovenského vzdušného prostoru při přistávání a startování letadel na užhorodském letišti. Přistávací plocha totiž začíná jen 80 metrů od hranice se Slovenskem. Slovenské obce Nižné a Vyšné Nemecké leží do vzdálenosti jednoho až tří kilometrů od užhorodského letiště.

Reklama

Výběr článků

Načítám