Hlavní obsah

Útoky v Londýně si vyžádaly už 55 obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁHIRA/LONDÝN

Počet obětí na životech při nedávných teroristických útocích stoupnul na pětapadesát. V noci na sobotu zemřel v nemocnici další člověk, uvedla tamní policie. Zároveň se ukázalo, že Egypťan Magdí Mahmúd Našar (33), který byl zadržen v noci na pátek kvůli podezření z podílu na nedávných teroristických atentátech v Londýně, neměl žádné vazby na teroristickou síť al-Kajdá.

Článek

Našar není nijak napojený na organizaci al-Kajdá. Prohlásil to egyptský ministr vnitra Habíb Ibráhím Adlí. Našar účast na londýnských atentátech popřel, ale je egyptskými úřady dál vyslýchán. Zjišťuje se, zda neměl kontakty s atentátníky.

Podle Adlího se západní a arabské sdělovací prostředky unáhlily, když dospěly k závěrům, že zadržený má co do činění s atentáty v metru a autobuse. Při nich bylo zabito 55 lidí, na 700 jich utrpělo zranění. Poslední oběť zemřela v nemocnici v noci na sobotu. Uvedly to v sobotu stanice CNN a BBC. Do počtu mrtvých jsou započteni i tři útočníci.

Podle britského tisku Našar bydlel v pronajatém domě v Leedsu v severní Anglii, který britská policie pročesala v souvislosti s vyšetřováním útoků.

Našar, který letos získal v Británii doktorský titul, dal podle informací tisku teroristům klíče od svého bytu v Leedsu a policie v něm údajně našla stopy výbušnin.

Našar při výslechu popřel účast na atentátech. Řekl, že z Británie odjel do Egypta na šestitýdenní dovolenou a že se hodlá do Británie vrátit. Prý pracuje jako výzkumník na univerzitě v Leedsu.

Britská policie zůstává i nadále přesvědčena, že za útoky provedené atentátníky stojí teroristická organizace al-Kajdá. Egypt zvažoval, zda Našara na žádost vydá Británii. Zatím tak zřejmě neučiní.

Další oběť identifikována

Britská policie identifikovala tělo další oběti teroristických atentátů v Londýně. Je jí 23letá Polka Monika Suchocká. Uvedla to v sobotu polská tisková agentura PAP s odvoláním na polského diplomata v Londýně.

Suchocká 7. července cestovala autobusem číslo 30, který vybuchl na náměstí Tavistock v centru Londýna. Mladá žena pochází z malého města Dabrowka Malborska. V britské metropoli pracovala v účetní firmě.

Reklama

Související témata:

Související články

V Pákistánu zatýkali kvůli útoku na Londýn

Pakistánské bezpečnostní síly v pátek zatkly čtyři muže v rámci vyšetřování nedávných atentátů v Londýně. Podezřelí byli zatčeni ve městě Fajsálábád...

Výběr článků

Načítám