Hlavní obsah

Útoků žraloků přibylo, loni zabili 11 lidí

Žraloci loni zabili 11 lidí, počet nevyprovokovaných útoků žraloků stoupl na 73. Je to o 21 případů více než v roce 2020. Předloňský pokles způsobila pandemie covidu-19 a menší návštěvnost pláží, uvedl ve své zprávě mezinárodní archiv žraločích útoků (ISAF) na Floridské univerzitě.

BEZ KOMENTÁŘE: Loni v květnu zabil žralok u Austrálie surfaře Video: AP

 
Článek

ISAF v loňském roce vyšetřoval 137 útoků žraloků a zjistil, že 73 z nich bylo nevyprovokovaných. O rok dříve to bylo 52. Výzkumníci zaznamenali 39 vyprovokovaných útoků. Za ty se považují případy, kdy člověk iniciuje kontakt s predátorem, například když se potápěči snaží žraloka dotknout.

Tyler Bowling, který databázi vede, upozornil, že 52 útoků registrovaných v roce 2020 bylo nejméně zdokumentovaných případů za posledních deset let. Naopak počet útoků zaznamenaných loni odpovídá pětiletému průměru 72 útoků.

Foto: AP

Žralok bílý

„Počet žraločích kousnutí v roce 2020 drasticky poklesl v důsledku pandemie,“ řekl Bowling agentuře AP. „Uplynulý rok byl mnohem typičtější, s průměrným počtem kousnutí od různých druhů a úmrtími způsobenými žraloky bílými, bělavými a tygřími,“ dodal.

Jedenáct obětí

Žraloci loni usmrtili 11 lidí, v devíti případech šlo o nevyprovokované útoky. Tři smrtelné útoky zaznamenala Austrálie a dva Nová Kaledonie. Po jedné oběti registrovaly Spojené státy, Brazílie, Nový Zéland či Jihoafrická republika.

Florida vede v USA i ve zbytku světa v počtu nevyprovokovaných žraločích kousnutí již několik desetiletí a tento trend pokračoval i v roce 2021, uvedli vědci. V loňském roce na Floridě zaznamenali 28 nevyprovokovaných kousnutí, zatímco ve zbytku USA 19 a mimo USA celkem 26.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám