Hlavní obsah

Útok na Blaira vyklidil britský parlament

LONDÝN

Zatím neznámý objekt s fialovým práškem vyklidil ve středu britský parlament. Zasáhl do zad premiéra Tonyho Blaira, který právě pronášel před poslanci svůj půlhodinový projev. K incidentu se přihlásila skupina Father 4 Justice - organizace hájící práva otců na pravidelný styk s vlastními dětmi.

Foto: Monika Bundová

Rajská filmová noc

Článek

Předmět vyletěl z galérie pro veřejnost kolem čtvrt na jednu odpoledne tamního času. Hodil jej zatím neznámý člen organizace. Podle svědků vykřikl "víš, co to je" a "pět let". Zbytek slov zanikl v šumu.

Incident skončil pouze znečištěním premiérova obleku, přičemž experti vyloučili, že by šlo o nebezpečnou chemikálii. Zasažen byl i ministr financí Gordon Brown a ministr zdravotnictví John Reid si stěžoval, že si neznámou látku "vdechl z plných plic".

Bezprostředně po činu ochranka parlamentu vyvedla z galérie dva mladé muže. Ti jsou nyní vyslýcháni na policejní stanici.

Nikdo nebyl při akci zraněn. Muži zákona z bezpečnostních důvodů ale budovu ihned vyklidili. Po 70 minutách bylo parlamentní jednání obnoveno.

Podle BBC jen před týdnem byla ve Sněmovně instalována technika za 600 tisíc liber (asi 28,2 mil. Kč), která měla bránit případným teroristům v útoku. "Je to vážný případ. Budu žádat jeho důkladné prošetření a přijetí nezbytných opatření," prohlásil předseda parlamentu Peter Hain.

V Británii zaznívají hlasy, co by se stalo, kdyby útočníci nechtěli na sebe jen upozornit, ale jejich cílem by bylo Blaira zabít.

Father 4 Justice vede kampaň za rodičovská práva rozvedených otců. Zejména za právo stýkat se se svými dětmi. V uplynulých měsících podpořili kampaň řadou akcí, které vyvolaly velkou pozornost britské veřejnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám