Hlavní obsah

Usáma plánoval útok na Obamovo letadlo

Novinky, Stanislav Dvořák
Washington

Usáma bin Ládin plánoval před smrtí útok na letadlo amerického prezidenta Baracka Obamy a generála Davida H. Petraeuse. Vytvářel k tomu speciální teroristické buňky v Afghánistánu a Pákistánu. Informaci zveřejnil server The Washigton Post.

Foto: Profimedia.cz

Usáma bin Ládin na archivním snímku

Článek

Bývalý nejhledanější terorista světa se domníval, že Obamova smrt způsobí, že viceprezident Biden automaticky převezme jeho funkci. Ten byl podle něj "totálně nepřipraven na takový post, což přivede Američany do krize." Smrt generála Petraeuse by pak prý zásadně změnila chod války v Afghánistánu.

Washington tvrdí, že tento plán nikdy nepředstavoval vážnou hrozbu. Nalezen byl mezi mnoha dokumenty, které zabavila americké jednotka, jež provedla útok na teroristův dům. Nyní byl odtajněn.

Usáma bin Ládin doufal, že ho zrealizuje Ilyas Kašmírí. “Prosím požádej bratra Ilyase, aby mě informoval o krocích, které v této věci podnikl," napsal jednomu ze svých nejvýznamnějších velitelů. Kašmírího ale zabilo bezpilotní letadlo asi měsíc po smrti bin Ládina.

Američané: Takovou zbraň neměli

Plán by zřejmě nevyšel, protože podle Američanů teroristé neměli zbraň, která by byla schopná sestřelit Obamovo letadlo.

Usáma bin Ládin také svým spolupracovníkům napsal, aby se soustředili na útoky v Americe a neoperovali v muslimských zemích. “Zeptejte se bratrů ve všech regionech, jestli neznají bratra, který by mohl operovat v USA. Měl by tam žít, nebo by mělo být pro něj snadné tam vycestovat."

Analytici z Washingtonu v tom vidí spíše divoké fantazie osamělého teroristy přežívajícího v úkrytu. “Organizace neměla schopnosti naplánovat, zorganizovat a provést tak složité katastrofické útoky, ale hrozba přetrvává," řekl jeden z vysokých úředníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám