Hlavní obsah

USA zveřejní mírový plán po jmenování palestinského premiéra

WASHINGTON

Prezident USA George Bush slíbil zveřejnit mírový plán pro Blízký východ, hned jak si Palestinci zvolí premiéra a vybaví jej "skutečnou autoritou", zejm. v oblasti bezpečnosti. V krátkém projevu v Bílém domě Bush vyjádřil naději, že Palestinci budou mít premiéra brzy. Naopak Izraelce vyzval, aby zastavili výstavbu osad na palestinských územích.

Foto: Martin - fany46

Spousta pěkných strojů.

Článek

Jmenování palestinského premiéra označil Bush za reálnou šanci na mír. "Palestinci a Izraelci mají šanci pohnout se kupředu," řekl. Palestinským premiérem se má na základě nového zákona, který vyhlásí šéf palestinské samosprávy Jásir Arafat, stát generální tajemník výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) Mahmúd Abbás. Ten ale své jmenování podmínil přesným vymezením premiérových pravomocí.

Obě strany musí opustit zákopové pozice

Bush řekl, že rozvrh kroků k mírovému uspořádání bude velmi konkrétní a vyústí ve vytvoření palestinského státu plánované na rok 2005. Dodal, že Izrael ale musí mít záruky mírové a bezpečné existence. Obě strany spolu musí hovořit, musí opustit "zákopové" názorové pozice, zříci se nenávisti a odmítnout terorismus, řekl americký prezident.

Izrael nadšen, Palestinci zklamáni

USA, EU, OSN i Rusko vyvíjely na Arafata delší dobu tlak, aby jmenoval předsedu vlády a svěřil mu část svých dosavadních pravomocí. Premiér by se měl věnovat domácím záležitostem, zatímco zahraniční politiku by měl nadále na starosti Arafat.

Reportér BBC v Jeruzalémě Richard Myron informoval, že Izraelci s radostí přivítali Bushovo oznámení, zatímco Palestinci byli zklamáni. Hlavní palestinský vyjednavač Saíb Irikát řekl reportéru BBC, že všechny kroky ke jmenování palestinského premiéra byly již učiněny a že očekával, že Bush oznámí okamžité zveřejnění plánu mírového procesu.

Reklama

Související články

Noční odveta Izraele má 11 obětí

Na uprchlický tábor Džabalíja v severní části pásma Gazy zaútočily v noci na čtvrtek izraelské jednotky v odvetě za středeční atentát na autobus v Haifě....

Výběr článků

Načítám