Hlavní obsah

USA vypustily další satelit, jehož účel tají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mys Canaveral

Spojené státy ve čtvrtek vypustily do vesmíru satelit, o němž nejsou k dispozici žádné podrobnosti. Američané účel jeho mise tají, zřejmě se ale jedná o špionážní satelit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start rakety Atlas V s tajným satelitemVideo: Reuters

 
Článek

Družici Národního úřadu pro průzkum (NRO) a amerického letectva vynesla z floridského Mysu Canaveral nepilotovaná raketa Atlas V firmy United Launch Alliance (ULA), což je společný podnik společností Lockheed Martin a Boeing.

Účel mise NRO-33 je tajný. „Tým ULA má tu čest vyslat na oběžnou dráhu další klíčový prostředek národní bezpečnosti,“ uvedl pouze viceprezident programu Atlas při ULA Jim Sponnick.

Podle amatérských pozorovatelů mířil satelit na geostacionární oběžnou dráhu 35 000 kilometrů nad rovníkem, kde bude přebírat data zachycená vesmírnými zařízeními v nižší orbitě.

USA vypustily už desítky satelitů, k nimž tají podrobnosti. Jejich starty začaly oficiálně přiznávat v druhé polovině 90. let. Raketa Atlas V za necelé dva měsíce vynesla do vesmíru už druhou družici NRO. Firemní sdružení ULA na Floridě plánuje vypuštění dalších dvou vojenských zařízení na konci července.

Reklama

Výběr článků

Načítám