Hlavní obsah

USA vyčistí půdu zamořenou po jaderném incidentu

DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

USA/Palomares

USA odstraní zbytky kontaminované půdy ve východošpanělském Palomares. Do jeho okolí před bezmála 50 lety dopadly po kolizi dvou amerických vojenských letadel čtyři atomové bomby, aniž by vybuchly.

Foto: Neil Hall, Reuters

Americký ministr zahraničí John Kerry

Článek

Na odstranění se dohodli ministři zahraničí John Kerry a José Manuel García-Margallo. „Dostojíme své odpovědnosti,“ ujistil šéf americké ­diplo­macie.

Incident se odehrál 17. ledna 1966, když se bombardér B-52 při doplňování paliva za letu srazil s tankovacím letadlem. Stroje se zřítily a s nimi i bomby – tři dopadly poblíž Palomares a čtvrtá do moře. Každá měla ničivější sílu než puma svržená v srpnu 1945 na ­Hiro­šimu.

Ačkoli bomby nebyly odjištěné k použití, šlo o jeden z nejzávažnějších jaderných incidentů studené války, a to v době, kdy Španělsku vládl diktátor Francisco Franco.

Ze dvou bomb se při nárazu uvolnilo do okolí vysoce toxické plutonium. Třetí zůstala nepoškozená, protože její náraz ztlumil padák. Čtvrtá puma uvízla na dně Středozemního moře, odkud byla po 80 dnech vytažena.

Posádka obou letadel zahynula

Žádný z obyvatel Palomares neutrpěl újmu, zato všech sedm členů posádek obou letadel zahynulo. Španělská vláda zasažené pozemky později vyvlastnila a oplotila, aby do zamořené oblasti znemožnila přístup.

Američané už krátce po incidentu vybagrovali u Palomares 1600 tun kontaminované zeminy a v kontejnerech ji dopravili na bezpečné místo v Jižní Karolíně, kde ji uložili do velké hloubky. Následná měření ale ukázala, že radioaktivní zamoření zasažené oblasti je vyšší, než se původně předpokládalo. USA proto oblast vyčistí a zamořenou půdu znova přepraví na americké území, tentokrát do státu Nevada.

Reklama

Výběr článků

Načítám