Hlavní obsah

USA varují Ukrajinu před zhoršením vzájemných vztahů

KYJEV/WASHINGTON

USA neuznávají výsledky prezidentských voleb na Ukrajině. Ve Washingtonu to ve středu uvedl americký ministr zahraničí Colin Powell, který současně vyzval ukrajinskou vládu, aby při řešení současné politické krize postupovala "odpovědně". Zároveň vyzval ukrajinské představitele, aby "ihned reagovali", jinak to ovlivní vztahy mezi oběma státy.

Foto: Kristina Schejbalová

Severskou chůzi si oblíbila i Renata Vlachová z Ostravy.

Článek

Ukrajinská ústřední volební komise dnes vyhlásila vítězem proruského premiéra Viktora Janukovyče, přestože se objevily zprávy nezávislých pozorovatelů o rozsáhlých volebních podvodech.

"Nemůžeme tento výsledek považovat za legitimní, protože neodpovídá mezinárodním standardům a protože nebyly prošetřeny četné a důvěryhodné informace o volebních podvodech," řekl Powell.

Kučma: hrozí občanská válka

O "státním puči" dnes podle agentury Interfax hovořil ve vztahu k opozici dosavadní prezident Leonid Kučma, který podporuje Janukovyče. Kučma údajně na schůzi ukrajinských představitelů hovořil o "útoku na suverenitu a celistvost státu".

Kučma připomněl revoluci z roku 1917 a varoval, že občanská válka by mohla vypuknout i nyní. Zároveň obvinil mezinárodní společenství, že se vměšuje do vnitřních záležitostí Ukrajiny.

Juščenko vyzval ke generální stávce

Opoziční kandidát na prezidenta Viktor Juščenko vyzval dnes večer své stoupence ke generální stávce. V projevu před demonstranty na náměstí Nezávislosti rovněž uvedl, že neuznává vítězství svého rivala a premiéra Viktora Janukovyče, které odpoledne vyhlásila volební komise.

Stanovisko komise podle něj uvedlo Ukrajinu na pokraj občanského konfliktu. Lidé podporující opozici by podle Juščenka měli přestat chodit do práce a do škol. Zastavit by se měla i hromadná doprava.

EU a USA koordinují postoj

Vysoký představitel EU pro zahraniční politiku Javier Solana a americký ministr zahraničí Colin Powell již v úterý telefonicky koordinovali svůj postoj k ukrajinské krizi. V Bruselu o tom ve středu informovala Solanova mluvčí Cristina Gallachová.

Polský prezident Aleksander Kwaśniewski ve Varšavě oznámil, že jak opoziční kandidát Viktor Juščenko, tak dosluhující ukrajinský prezident Leonid Kučma jej vyzvali, aby v ukrajinské krizi sehrál roli zprostředkovatele; Kwaśniewski však ještě není rozhodnut, zda tento úkol přijme.

Ve čtvrtek ráno na Ukrajinu na pozvání Juščenka odcestuje bývalý polský prezident Lech Walesa, který se chce setkat s Kučmou, Juščenkem i s Janukovyčem. V rozhovoru pro polskou agenturu PAP vyjádřil přání, aby se Ukrajina vyhnula situaci, která vznikla v Polsku po vyhlášení výjimečného stavu v roce 1981, kdy komunistický režim razantně zakročil proti odborovému hnutí Solidarita.

Spory ve volební komisi

Janukovyč získal podle šéfa ukrajinské volební komise Serhije Kivalova 49,46 procenta hlasů. Opoziční předák Viktor Juščenko, na jehož podporu již třetí den demonstrují desetitisíce lidí, obdržel 46,61 procenta hlasů.

Podle ruské agentury Interfax, která se odvolává na mluvčího ústřední volební komise, bylo zveřejnění oficiálních výsledků voleb zpožděno kvůli sporům v komisi. Někteří její členové prý odmítali podepsat závěrečný protokol.

Před sídlem volební komise se shromáždil dav Janukovyčových stoupenců. Lidé si připíjeli vodkou a provolávali premiérovo jméno. Juščenkovi příznivci nebyli v okolí budovy vidět. Agentura AFP však oznámila, že tisíce demonstrantů se vydaly z náměstí Nezávislosti, kde se konají hlavní demonstrace, k sídlu komise. Demonstranti za pochodu vykřikovali hesla "Juščenko!" a "hanba komisi!".

"Všechny právní prostředky byly vyčerpány, nyní je na ulici, aby promluvila," řekl opoziční představitel a poslanec Petro Porošensko novinářům krátce po vyhlášení Janukovyčova vítězství.

"Reportérka ukrajinské televize 5 Kanal uvedla, že budovu Ústřední volební komise (ÚVK) obklíčily ozbrojené složky," popsal napjatou situaci v Kyjevě pro Novinky zdroj přímo z centra metropole.

Juščenko: nové volby

Juščenko odpoledne vyzval ozbrojené složky, aby se přidaly na stranu lidu a zajistily klidný průběh demonstrací. Upozornil, že všechny akce dosud probíhají velmi poklidně a jeden nezodpovědný zásah by mohl spustit lavinu.

"Jsme připraveni na opakování druhého kola voleb. A to pod podmínkou, že bude změněna Ústřední volební komise," řekl Juščenko dále shromážděnému davu.

"Nepřijmu výsledky prezidentských voleb, dokud nebude mně i ukrajinskému lidu prokázáno, že jsou legitimní, věrohodné a v souladu s ústavou," reagoval Juščenkův sok Viktor Janukovyč.

"Nepotřebuji fiktivní vítězství, výsledek, který by mohl vést k násilí a obětem. Žádná funkce, jakkoli důležitá, nestojí za jediný promarněný lidský život," řekl premiér.

Výzvy EU a USA

K odmítnutí regulérnosti voleb vyzvali komisi představitelé Evropské unie a Spojených států. Do protestů se zapojily i známé osobnosti.

Do Kyjeva přiletěli z Německa, kde trvale žijí, i populární boxeři bratři Vitalij a Vasilij Kličkovi. Oznámili, že podporují Juščenka.

Do ulic Kyjeva opět vyšly statisíce lidí. Největší protesty probíhají na náměstí Nezávislosti. Snímky jsou dostupné na adrese 1plus1.net.

Havel: Ukrajinci, vydržte

Morální podporu Ukrajincům vyjádřil dnes také český exprezident Václav Havel. Vyzval je, aby pokračovali v protestech.

"Všechny respektované domácí a mezinárodní organizace souhlasí s vašimi oprávněnými požadavky. Přeji vám hodně síly, vytrvalosti, odvahy a šťastných rozhodnutí," vzkázal Havel do Kyjeva.

Janukovyč versus Juščenko

Viktor Janukovyč

  • věk: 54
  • v mládí dvakrát vězněn
  • současný premiér
  • před volbami zvedl sociální dávky a důchody
  • chce uzákonit ruštinu jako druhý jazyk a umožnit dvojí občanství
  • orientován na vazby s Ruskem

Viktor Juščenko

  • věk: 50
  • premiér v letech 1999-2001
  • slibuje boj s korupcí, vytvoření pěti miliónů pracovních míst, svobodný trh, reformy
  • orientován prozápadně, na vazby s Evropskou unií 

Zdroj BBC

Reklama

Výběr článků

Načítám