Hlavní obsah

USA také hodně zabíjejí, zastal se Trump Putina

Novinky, tov

Republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump a ruský prezident Vladimir Putin nešetří vzájemnými lichotkami. Na dotaz, zda ho neznepokojuje, že Putin zabíjí novináře a politické oponenty, Trump v televizi MSNBC řekl, že „naše země také hodně zabíjí“.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Donald Trump

Článek

Trumpova smířlivá až obdivná slova vůči Putinovi s kritikou i překvapením komentují přední americká média včetně CNN. Připomínají, že jiní republikáni ruského prezidenta označovali za „zločince“ či toho, kdo „šikanuje“.

U Trumpa je tomu jinak. Poté, co ho ve čtvrtek Putin označil za „bystrého a talentovaného“ a k tomu za „jasného favorita v prezidentském souboji“, miliardář Trump v pátek řekl, že pochvalu považuje za „velkou čest“.

"Když vás lidé označí za brilantního, je to vždy dobré. Obzvlášť, když ten člověk řídí Rusko,“ řekl na dotaz, jak hodnotí Putinovy komentáře na jeho adresu.

Je to lídr

"Ale je to také prezident, který zabíjí novináře, politické oponenty a napadá země,“ řekl další z moderátorů pořadu "Morning Joe“ Joe  Scarborough. „To je zřejmě znepokojující, nemyslíte?“ zeptal se Trumpa.

„Řídí svou zemi, alespoň je to lídr, na rozdíl od toho, co máme u nás,“ odpověděl Trump ve zjevné narážce na prezidenta Baracka Obamu.

Scarborough otázku zopakoval a dodal, že Putin „zabíjí novináře, kteří s ním nesouhlasí“.

"Naše země také hodně zabíjí, Joe,“ odtušil Trump. „Ve světě se děje hodně hloupostí, Joe, hodně zabíjení a hodně hloupostí, tak to prostě je.“

Trump v následující debatě některé konkrétní poslední kroky Vladimira Putina odsoudil, uvedl bez dalších podrobností list Washington Examiner. Jeho slova ale vyvolala řadu reakcí. „Jeden důležitý rozdíl: kriminálník Putin zabíjí novináře a oponenty, náš prezident zabíjí teroristy a nepřátelské bojovníky,“ napsal na Twitteru například bývalý republikánský kandidát na prezidenta Mitt Romney.

Reklama

Výběr článků

Načítám