Hlavní obsah

USA šetří britskou zbrojovku BAe kvůli korupci

Novinky, BBC,
LONDÝN/WASHINGTON

Britská zbrojovka BAe Systems v úterý potvrdila, že ji šetří americké ministerstvo spravedlnosti kvůli podezření z korupce při prodeji letadel do Saúdské Arábie. Jde o případ z osmdesátých let. Firma pak platila velké částky saúdskému princi, který obchod zprostředkoval.

Článek

Američané šetří médii několikrát propíraný případ z osmdesátých let, kdy firma prodala do Saúdské Arábie stíhací bombardéry tornado a cvičné hawky. Přes její účty dostal saúdský princ Bandar podle tvrzení Guardianu ročně 120 miliónů liber (asi 4,8 miliardy korun). [celá zpráva] BAe také hradila provoz jeho soukromého tryskového letadla.

Američané případ šetří protože princ dostával peníze přes washingtonskou pobočku banky Riggs. Princ Bandar byl synem saúdského ministra obrany a dvacet let byl velvyslancem Saúdské Arábie v USA. Jakákoli obvinění kategoricky popřel

Šetření ohrožuje obchody

Stejnému obvinění čelila firma i v Británii, tamní protikorupční úřad ale šetření zastavil na přání vlády v obavách, aby nebyla ohrožena národní bezpečnost. Panuje ale podezření, že se vláda Tonyho Blaira bála, že by šetření ohrozilo budoucí lukrativní obchod. Saúdové plánují nákup 72 eurofighterů typhoon. Jejich výrobce BAe tvrdí, že vždy jednal v souladu se zákonem. Firma je šetřena i kvůli korupci v dalších zemí, panovalo také podezření na korupci při pronájmu stíhaček JAS-39 Gripen do ČR.

Nové vyšetřování ale není jen velkým problémem pro samotnou zbrojovku, ale také pro Velkou Británii, protože obchod neuzavírala se Saúdskou Arábii BAe, ale britské ministerstvo obrany. Především však ohrožuje dojednaný prodej eurofighterů. Britské zbrojovky jsou tradičním dodavatelem zbraní do Saúdské Arábie a američtí výrobci letadel by na tento velký trh rádi pronikli.

Vyšetřování také může ohrozit obchody BAe v USA, americkému námořnictvu dodává cvičná letadla T-45 Goshawk vyráběná ve spolupráci s Boeingem. Goshawk je odvozen od stroje typu Hawk, který je přímým konkurentem našich L-159 Alca.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám