Hlavní obsah

USA se ujímají vedení zahraničních sil na Haiti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PORT-AU-PRINCE

Spojené státy souhlasily s tím, že se dočasně ujmou velení nad zahraničními jednotkami, které jsou v současnosti rozmístěny na Haiti. Agentuře AFP to řekl velitel francouzských sil v karibském státě generál Henri Clément- Bollet.

Foto: Karel Novotný
Článek

Americké, francouzské, kanadské a chilské oddíly, které již v zemi jsou, jednaly doposud víceméně samostatně, i když se snažily svou činnost úzce koordinovat. Efektivnějšímu využití všech zahraničních sil však může napomoci pouze jednotné velení. Toho se zřejmě ujme americký generál Tom Hill, který již velí americký vojákům na Haiti.

K dnešnímu dni je na Haiti rozmístěno 1200 Američanů, 600 Francouzů, 134 Chilanů a stovka Kanaďanů, kteří tvoří předvoj podstatně vyššímu počtu vojáků. Za tři až čtyři měsíce mají v zemi vzniknout Stabilizační síly, které budou mít asi 5000 vojáků a jejichž velení se ujme Brazílie. Ta slíbila vyslat na Haiti 1100 vojáků. Kanada hodlá poslat dalších 450 vojáků.

Policie odzbrojuje povstalců

Po demisi prezidenta Jeana-Bertranda Aristida a vypuknutí rabování příslušníci cizích armád zajišťovali na Haiti především bezpečnost svých ambasád. Společně s místní policií se ale postupně pouštějí do kontrol v ulicích, aby zamezili dalším nepokojům. Francouzští vojáci dostali například na starost dohled nad skladišti pohonných hmot a chystají se poskytovat všestrannou pomoc humanitárním organizacím.

Američané rozšířili kontrolu nad strategickými cíli mimo hlavní město Port-au-Prince a rozprostřeli své síly na severu a západě země. Obsadili přitom povstalecké základny v Cap-Haitien a v Gonaives. Místní policie začala s odzbrojováním povstalců, kteří vedli ozbrojený odpor proti Aristidově vládě, ale i Aristidových stoupenců.

Reklama

Související témata:

Související články

Povstalci obsadili polovinu Haiti

Pouhé dvě stovky haitských rebelů dokázaly v neděli večer obsadit druhé největší haitské město Cap Haitien. Nyní se chystají zaútočit přímo na metropoli....

Výběr článků

Načítám