Hlavní obsah

USA s EU daly Íránu ultimátum, do kdy se musí rozhodnout

– CAMP DAVID/VÍDEŇ

Írán má jen několik týdnů na to, aby přijal podmínky mezinárodního společenství a ukončil obohacování uranu, za což má získat řadu váho. Uvedli to v pátek americký prezident George Bush a rakouský kancléř Wolfgang Schüssel.

Článek

George Bush řekl v Camp Davidu, že Írán má "týdny, ne měsíce" na to, aby reagoval na návrh podporovaný USA. "Jestliže se nerozhodnou ověřeníhodným způsobem ukončit program (obohacování uranu), pak přijdou opatření v rámci Rady bezpečnosti," dodal ještě americký prezidnet.

Již předtím časový rámec za EU vymezil rakouský kancléř Wolfgang Schüssel: "Írán má čas (návrh) zvážit do červencového světového hospodářského summitu. "Summit skupiny G8 (sedm nejvyspělejších států světa a Rusko) začíná 15. července v Petrohradu.

Na otázku, co se stane, když Írán návrh nepřijme, Schüssel odpověděl, že "to bude projednáno v rámci summitu G8". O íránské záležitosti je podle Schüssela nutné uvažovat v širším kontextu. "Není to jen problém Íránu, ale řady dalších zemí, které stojí na prahu získání jaderných technologií, jež by mohly být použity k výrobě jaderných zbraní," podotkl rakouský kancléř, podle něhož jde o "deset zemí a Írán je tou první".

Íránské vedení se k dokumentu, který mu předložil v úterý za EU Javier Solana, [celá zpráva] zatím oficiálně nevyjádřilo. Konstatovalo jen, že obsahuje pozitivní aspekty. Íránu by byl zřejmě poskytnut lehkovodní reaktor s palivem, který nemůže sloužit k produkci plutonia pro jaderné zbraně, získal by možnost nakupovat náhradní díly pro americká letadla, jež má ve výzbroji, americkou zemědělskou techniku a podporu pro vstup do Světové obchodní organizace. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Solana přivezl do Teheránu nové návrhy

Vysoký představitel Evropské unie pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana se v úterý v Teheránu sešel s hlavním íránským vyjednávačem...

Výběr článků

Načítám