Hlavní obsah

USA předložily nový mírový plán pro Blízký východ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM/GAZA

Nový mírový plán pro řešení izraelsko-palestinského konfliktu je na světě. Velvyslanec USA v Izraeli Daniel Kurtzer ho ve středu předal izraelskému premiérovi Arielu Šaronovi. Odpoledne bude dokument také na stole palestinského premiéra Mahmúda Abbáse. Palestinské radikální hnutí Hamás však na plán reagovalo již předem odmítavě.

Foto: Pavel Jaňurek

Ilustrační fotografie

Článek

Prvním bodem plánu je složení zbraní a uzavření příměří. Následovat má zásah proti palestinským radikálním organizacím, stažení izraelské armády z palestinských měst a zrušení židovských osad vybudovaných od roku 2001. Do konce roku by měl vzniknout palestinský stát v provizorních hranicích a do tří let stát definitivní.

Plán vypracovali zástupci USA, OSN, Ruska a EU

Konkrétně dokument zavazuje Palestince k demokratizaci jejich institucí. Izraelci musejí skoncovat s omezováním palestinských civilistů a umožnit jim vést normální život. Mají také přestat s budováním osad. Palestinci mají vydat jednoznačné prohlášení, v němž uznají právo Izraele existovat v míru a bezpečí. Izraelské vedení se má rovněž prohlášením zavázat, že souhlasí s tím, aby měli Palestinci vlastní stát, který bude existovat v sousedství Izraele.

USA zveřejnění plánu podmiňovaly vytvořením nové palestinské vlády s premiérem v čele. Abbás neschvaluje ozbrojený boj proti Izraeli a je ochoten zasáhnout proti radikálům. Jejich největší organizace ale na příměří nehodlají přistoupit, dokud bude Izrael okupovat palestinská území.

"Plán řeší především bezpečnost Izraele, a to na úkor bezpečnosti Palestinců. Je to cesta k likvidaci palestinského nároku na nezávislost. To odmítáme," řekl duchovní vůdce Hamasu šajch Ahmad Jasín.

Radikálové z Brigád mučedníků od Al-Aksá a oddílů Kásam se přihlásili k nočnímu sebevražednému atentátu. Palestinec při něm v Tel Avivu zabil kromě sebe tři osoby a 55 dalších zranil.[celá zpráva

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám