Hlavní obsah

USA otevřely první vojenskou základnu v Izraeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael s Spojené státy dnes uvedly do provozu první americkou vojenskou základnu na izraelském území. Sloužit na ní mají desítky vojáků, kteří budou obsluhovat raketový obranný systém, napsala agentura AP.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump a izraelský premiér Benjamin Netanjahu po pondělním setkání v New Yorku (18. září 2017)

Článek

Objekt se otevírá v době rostoucích obav Izraele z vývoje raket s dlouhým doletem v Íránu, který je židovským státem považován za úhlavního nepřítele. Izrael podle AP s pomocí USA už vybudoval široký obranný systém prakticky proti všemu, od případného útoku z Íránu řízenými střelami s dlouhým doletem až po nesofistikované rakety vypálené z Libanonu nebo z Pásma Gazy.

Otevření základny je z velké části symbolické a neočekává se, že by přineslo nějaké zásadní operační změny. Podle izraelské armády ale společně s dalšími přijatými opatřeními dává nepřátelům jasně na vědomí, že Izrael je připravený.

„Je to zpráva, která říká, že Izrael je lépe připravený. Je to zpráva, která říká, že Izrael zlepšuje reakci na hrozby,” řekl velitel izraelské protivzdušné obrany brigádní generál Zvika Haimovich.

Nově otevřená americká základna se nachází v objektu stávající izraelské letecké základny. Operovat bude pod velením izraelské armády, poznamenala agentura AP.

Izraelský mnohovrstevný obranný systém zahrnuje střely Arrow, určené k ničení íránských balistických raket dlouhého doletu ve stratosféře. Jeho součástí je i mobilní systém protivzdušné obrany Iron Dome (Železná kopule), který skýtá ochranu před raketami krátkého doletu odpalovanými z Pásma Gazy, a také systém David's Sling (Davidův prak), jenž má být protiváhou raketám středního doletu používaným militantním hnutím Hizballáh, které podporuje Írán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám