Hlavní obsah

USA kvůli ICC zmrazily vojenskou pomoc 35 státům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Kvůli sporu o vydávání Američanů nově ustavenému Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) zastavily USA od 1. července vojenskou pomoc 35 státům. Oznámil to podle agentury DPA mluvčí amerického ministerstva zahraniční Richard Boucher. Mezi zeměmi, jež zůstaly bez pomoci, je také všech šest východoevropských uchazečů o členství v NATO.

Foto: Archív MJVM

Hájenka a expozice Dřevo, proutí, sláma

Článek

Bulharsko, Estonsko, Lotyšsko, Litva, Slovensko a Slovinsko neuzavřely s USA dvojstrannou dohodu o nevydávání Američanů k případnému stíhání před ICC. Poskytování pomoci zemím, které do stanovené lhůty nepřistoupily na to, že nebudou vydávat Američany tomuto tribunálu, je v USA zakázáno zákonem.

USA budou na neposlušné země dál tlačit

USA budou podle Bouchera i nadále vyvíjet na dosud odmítající státy tlak, aby nakonec ustoupily. Zákaz se plně projeví až v příštím roce, protože valná část vojenské pomoci přiřčené na nynější rozpočtový rok (v USA končí v koncem září) už byla vyplacena. Výše zadržených prostředků připadajících na zbývající tři měsíce dosáhne podle Bouchera 47,6 miliónu dolarů.

Na členské státy NATO se zákon nevztahuje

Zákon schválený loni v Kongresu se nevztahuje na členské státy NATO a další blízké spojence USA. Prezident George Bush navíc poskytl v úterý výjimku dalším 22 zemím, které ještě dohodu s USA nepodepsaly nebo neratifikovaly, u nichž je však poskytování vojenské pomoci "důležité v národním zájmu". Do této skupiny zemí patří například Rumunsko, Bosna a Hercegovina, Afghánistán, Konžská demokratická republika a Panama.

Naopak na pomoc USA se nadále nemohou spolehnout JAR, Středoafrická republika, Kolumbie, Brazílie, Uruguay a Venezuela, uvádí agentura DPA. Patří k nim také Chorvatsko a Srbsko-Černá Hora. Příslušnou dohodu s USA dosud uzavřelo zhruba 50 států.

Bush americký podpis vymazal

ICC byl vytvořen jako stálý tribunál pro souzení válečných zločinů, genocidy a zločinů proti lidskosti v případě, že daná země tyto zločiny nechce nebo není s to stíhat. Vláda předcházejícího prezidenta Billa Clintona smlouvu o ICC podepsala, ale Bush podpis zrušil a pojistil se proti žalobám na Američany uzavřením bilaterálních dohod s řadou států. USA se údajně obávají, že by soud mohl být využit k politicky motivovaným žalobám proti americkým vojákům.

Prvním hlavním žalobcem ICC se v pondělí slavnostní přísahou v Haagu stal 50letý argentinský právník Louis Moreno Ocampo. Výnosy ICC se zavázalo respektovat devět desítek států. Mezinárodní skupina 18 soudců s Kanaďanem Philippem Kirschem jako jejich předsedou byla jmenována již v březnu.

Anketa

Měli by být američtí vojáci ze zahraničních misí zproštěni zodpovědnosti před ICC?
ano
17,8 %
ne
82,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 315 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám