Hlavní obsah

USA: homosexuálové napadli Reagana za lhostejnost k AIDS

LOS ANGELES

Ódy na zesnulého amerického exprezidenta Ronalda Reagana narušili v neděli tamní homosexuálové. Nesouhlasí pouze s chválou směřující na adresu význačného politika. Připomínají jeho "necitlivost" vůči nástupu viru HIV spouštějící nemoc AIDS v době, kdy byl u moci. Reagan tehdy prý odmítl financovat výzkum choroby.

Foto: Vratislav Konečný

Skalní hřiby ve Slavném

Článek

"Jeho smrt vyvolává smíšené pocity. Dnes se ptáme, do jaké míry by se podařilo vyřešit krizi AIDS, pokud by Reagan uznal rozsah tragédie a měl více úcty k tragédii homosexuálů, kteří po tisících umírali na AIDS," řekl losangeleský novinář Jon Beaupre.

Reagan, který stál v čele Spojených států v letech 1981 až 1989, odmítl podle něj začátkem 80. let financovat boj proti AIDS. Beaupre uvedl, že mnozí homosexuálové se proto z jeho smrti přímo radují.

"Není pochyb o tom, že představoval hodnoty mnoha lidí. Byl to zjevně zásadový a poctivý muž. Ale více než kdo jiný na světě se zasloužil o zpomalení sociálního pokroku pro lesbičky a gaye," uvedl Beaupre. Předem odmítl jakékoli výpady vůči své osobě. "Mnozí z mých přátel budou k Reaganovi ještě tvrdší," varoval.

Za ironii osudu označil skutečnost, že politik zemřel v den 21. výročí první oficiální zprávy, kterou ústředí pro kontrolu nemocí v USA oznámilo první případy pěti homosexuálů trpících novou chorobou - později nazvanou AIDS.

Reklama

Související články

Pohřeb Reagana se uskuteční v pátek

Čtyřicátý prezident USA Ronald Reagan v sobotu zemřel ve věku 93 let ve svém domě v Los Angeles.Podle CNN byly bývalému prvnímu muži Spojených států na blízku...

Výběr článků

Načítám