Hlavní obsah

USA chtějí obnovit rozhovory s Íránem, ten odmítá americké podmínky

WASHINGTON

Spojené státy jsou připraveny připojit se k evropským zemím a účastnit se přímých rozhovorů s Íránem o jeho jaderném programu, pokud Teherán pozastaví své kontroverzní jaderné aktivity. Ve středu to oznámila americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. Odpověď Teheránu je zdrženlivá, nabídku rozhovorů vítá, ale odmítá zastavit obohacování uranu.

Článek

"Abychom zdůraznili naše odhodlání k diplomatickému řešení a zvýšili naděje na jeho úspěch, rozhodli jsme se, že jakmile Írán plně a ověřitelně pozastaví své aktivity spojené s obohacováním uranu, přijdou Spojené státy společně s evropskou trojkou (Británie, Francie, Německo) k jednacímu stolu a setkají se s íránskými představiteli," prohlásila Riceová.

Podmínečná nabídka účasti USA v mnohostranném dialogu za přítomnosti Íránu představuje zásadní změnu v politice vlády George Bushe, která požaduje po Radě bezpečnosti OSN tvrdý postup vůči íránskému režimu. Bilaterální jednání Washingtonu s Teheránem, která v posledních dnech požadovali někteří íránští činitelé, mluvčí Bílého domu Tony Snow ve středu vyloučil.

Írán odmítá americké podmínky

"Vzhledem k tomu, že íránští představitelé trvají na pokračování obohacování uranu, může být prohlášení Riceové považováno za propagandistický tah," uvedla íránská agentura IRNA. Podle ní není ukončení obohacování v zájmu Íránu, protože ten chce produkovat vlastní jaderné palivo. Íránský ministr zahraničí Mottaki sdělil v televizi, že "Írán se nevzdá přirozeného práva národa obohacovat uran a nebude o tom jednat". Dodal ještě, že pokud USA "mají zájem na změně současné situace, měly by změnit své chování a jednat logicky". Jednat však neomítá: "Jsme připraveni jednat o vzájemných obavách." V tomto týdnu však Írán navrhl, že zpomalí proces obohacování. [celá zpráva]

USA a trojice evropských mocností, jež vedla neúspěšné rozhovory s Íránem v loňském roce, se již v zásadě dohodly na balíčku výhod, který by měl být Íránu nabídnut v případě, že se Teherán vzdá svých sporných jaderných aktivit, sdělila dále Riceová. "Doufáme, že v následujících dnech íránská vláda tento návrh důkladně zváží," podotkla šéfka americké diplomacie.

Na prohlášení Riceové zareagovaly ceny ropy. Odpoledne propadly o více než dolar na barel a americká ropa sestoupila k 70 dolarům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám