Hlavní obsah

USA by Izrael bránily proti Íránu i Hamásu

Pokud by se Írán nebo Palestina pod vedením hnutí Hamás rozhodly napadnout Izrael, USA přijdou židovskému státu pomoci. Ve středu to pro agentury AP a Rueters na palubě prezidentského letadla Air Force One prohlásil americký prezident George Bush.

Článek

"Znepokojuje mě člověk, který se snaží přepsat dějiny holokaustu a dal najevo, že má v úmyslu zničit Izrael," řekl Bush na adresu íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda.

"Izrael je pevným spojencem Spojených států a pokud to bude potřeba, budeme jej bránit. Proto nás takové výhrůžné projevy znepokojují," uvedl Bush. A na otázku, zda USA budou bránit Izrael vojensky, odpověděl: "To si pište, budeme Izrael bránit."

"Nemůžeme si dovolit, aby měl Írán jadernou zbraň," uvedl v souvislosti s kontroverzemi kolem íránského jaderného programu. Vyslovil se pro to, aby měl jadernou energii, ale pokud to nepovede k výrobě zbraní. USA podporují variantu, podle níž by se vyhořelé jaderné palivo zpracovávalo v Rusku.

Hamás musí změnit politiku

Podle Bushe však zřejmě nebude možné se vyhnout diplomatické konfrontaci s Teheránem. "Zdá se mi, že to směřuje do Rady bezpečnosti OSN. Pokud se tomu Íránci budou chtít vyhnout, měli by se opravdu vzdát ambicí na jaderné zbraně," prohlásil.

V souvislosti s hnutím Hamás, které překvapivě vyhrálo palestinské volby, Bush si myslí, že je brzy na to odhadnout, jakou cestu si Hamás vybere. "Jaké budou podmínky míru a urovnání, bude na Hamásu a na tom, zda učiní správná rozhodnutí," prohlásil.

Varoval však, že na tom závisí i vytvoření palestinského státu. "Aby tam byly dva státy existující vedle sebe v míru, není možné, aby strana jednoho státu měla v úmyslu zničit ten druhý stát," zdůraznil Bush.

"Aby Spojené státy podporovaly palestinskou vládu řízenou Hamásem, musí Hamás změnit svůj program, změnit způsob uvažování, zbavit se ozbrojené složky a změnit postoj k Izraeli," řekl americký prezident.

Hamás však již výzvu k odzbrojení, s níž Bush přišel v noci na středu v poselství o stavu unie, odmítl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám