Hlavní obsah

USA a severské státy kritizovaly Rusko za vojenské akce na Baltu, sankce stále platí

Washington
Aktualizováno

Spojené státy spolu se zeměmi na severu Evropy považují počínání ruské armády v oblasti Baltu a severní Evropy za agresivní a shodují se, že sankce proti Rusku je nutné nadále uplatňovat. Je to jeden ze závěrů pátečního amerického summitu s Islandem, Norskem, Švédskem, Dánskem a Finskem.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Prezident USA Barack Obama a dánský premiér Lars Lokke Rasmussen (vpravo) na americkém summitu

Článek

„Sdílíme stejné obavy z agresivní vojenské přítomnosti Ruska v severském a baltickém regionu,” citovala agentura AFP Obamu.

Ve společném prohlášení pak USA a severské země vyzvaly Rusko, aby během svých vojenských manévrů dodržovalo mezinárodní závazky.

Severské a pobaltské státy a také NATO v posledních měsících hlásí řadu incidentů s ruskou armádou, především s ruským vojenským letectvem.

Spory mezi Západem a Moskvou se vyhrotily po svržení proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče v roce 2014, po kterém vypukl konflikt na Donbasu a Rusko anektovalo ukrajinský autonomní poloostrov Krym. Evropa a USA v reakci na to uvalily na Rusko řadu sankcí.

Prapory o tisícovce vojáků 

Členské státy Severoatlantické aliance Dánsko a Norsko na pátečním summitu v Bílém domě oznámily, že se budou podílet na ochraně východních zemí NATO.

Aliance plánuje, že do pobaltských republik a také do Polska a Rumunska vyšle prapory o tisícovce vojáků. Rozhodnutí v této věci se očekává na červencovém summitu NATO v Polsku.

Dánsko rovněž uvedlo, že pro alianční misi v Afghánistánu uvolní zhruba stovku vojáků a přispěje i s finanční pomocí. Do roku 2020 to každoročně bude 15 miliónů dolarů (359 miliónů Kč).

Výběr článků

Načítám