Hlavní obsah

USA a KLDR jednají v Pekingu o jaderné krizi

Novinky, CNN, ČTK, Jaroslav Höfer
PEKING

V Pekingu dnes začaly třístranné rozhovory, které by měly uklidnit napětí kolem severokorejského jaderného programu. KLDR od nich očekává, že získá záruky své bezpečnosti, USA chtějí dosáhnout zastavení programu KLDR zneužitelného k výrobě jaderných zbraní. Hostitelská Čína by zase ráda viděla stabilní a nejaderný Korejský poloostrov.

Foto: Techmania Science Centre

V rámci nové vědecké show představí plzeňská Techmania Science Centre elektrické křeslo. To si budou moci návštěvníci i vyzkoušet.

Článek

Vzhledem k militantní rétorice ozývající se z Pchjongjangu i Washingtonu se očekává, že rozhovory budou velmi složité. Oficiální severokorejská tisková agentura KCNA mnohokrát naznačila, že vláda nemusí respektovat vůbec žádné ze svých mezinárodních závazků a že se připravuje na válku.

Naopak ministerstvo obrany USA vypustilo do oběhu náznaky, že žádné vyjednávání nemá smysl, protože Severokorejci dohody stejně nedodržují, a že je třeba proto pchjongjangský režim sesadit.

Powell: nenecháme se zastrašit

Americký ministr zahraničí Colin Powell v předvečer jednání řekl, že USA se nenechají zastrašit jadernými zbraněmi Severní Koreje a mohou udělat cokoli, co bude třeba, aby čelily takové hrozbě. Spojené státy, které soudí, že komunistický režim už má dost plutonia na výrobu jedné nebo dvou jaderných bomb, doufá, že jednání by mohla být prvním krokem, který přesvědčí Pchjongjang, aby se vzdal jaderného programu.

Powell rovněž upozornil, že USA mají takovou ekonomickou, politickou, diplomatickou a vojenskou moc, že je nezastraší malý počet jaderných zbraní, jež vlastní tento režim.

Vyjednávání vede za Američany James Kelly, náměstek ministra zahraničí, během jehož návštěvy v Pchjongjangu loni na podzim Severokorejci nečekaně přiznali, že tajně pokračují v programu, který měli podle svých smluvních závazků zastavit. Zdůvodňovali to tehdy tím, že ani Spojené státy neplní své závazky, podle nichž měla KLDR dostat jadernou elektrárnu výměnou za jinou, kterou uzavřela.

Tomu, že jednání budou složitá, napovídá i skutečnost, že Korejci i Číňané nasadili do čela delegací pouhé zástupce ředitelů příslušných regionálních odborů ministerstva zahraničí, tedy diplomaty třetí kategorie bez reálných pravomocí.

Jižní Korea nezvaným hostem

Terčem kritiky se stala neúčast Jižní Koreje. Jihokorejská vláda alespoň do Pekingu vyslala svého emisara, který by měl dostávat podrobné informace od zástupců USA.

Jihokorejský prezident Ro Mu-hjon vyjádřil naději, že jednání mezi USA a Severní Koreou o jaderných zbraních bez účasti Soulu by se mohla rozšířit na multilaterální. Na jednání s ministry zahraničí a bezpečnosti, kde vládlo rozladění nad tím, že Jižní Korea byla vyloučena z jednání, Ro zdůraznil, že forma jednání je méně důležitá než jejich výsledek.

Uvedl, že nyní je třeba hledat mírové řešení cestou dialogu. "Jednání se pravděpodobně v budoucnu rozvinou v multilaterální, aby se našlo kompletní řešení. Nyní je důležitý úspěch jednání," zdůraznil.

Severokorejské stíhačky provádějí cvičné lety

Severokorejské stíhací letouny zahájily cvičné lety na dlouhé vzdálenosti. KLDR tak pravděpodobně reaguje na taktiku amerického letectva využívanou během války v Iráku. Jihokorejské poslance o tom dnes informoval ministr obrany Čo Jong-kil.

Severokorejské stíhačky MiG-23 a MiG-29 také prý monitorují americké a ruské špionážní letouny kroužící kolem jejich vzdušného prostoru. Agentura Reuters s odvoláním na analytiky uvádí, že severokorejské manévry mají spíš za cíl vytvářet ve vlastní armádě čítající 1,14 miliónu vojáků dojem z vojenské připravenosti, než se připravovat na vzdušné souboje s technicky mnohem zdatnějšími americkými vzdušnými silami.

Bojí se KLDR Američanů?

Severokorejský vůdce Kim čong-il podle pozorovatelů usiluje o to ukázat své armádě a zbídačenému lidu sílu v době, kdy se Pchjongjang stále více obává, že se po Iráku stane dalším cílem amerického útoku. USA ale takové plány popírají. Poprvé po 50 letech byli k obranným cvičením přizváni i studenti středních škol.

Severní Korea má k dispozici kolem 1700 letadel, z toho 780 bitevníků, 80 bombardérů a 300 podpůrných strojů. Ze stíhaček je jich 46 typu Mig-23, které jsou staré již několik desetiletí. Moderních strojů MIG-29 má jen 16.

Reklama

Související články

USA a Severní Korea se dohodly na rozhovorech

Američtí a severokorejští diplomaté by se měli příští středu sejít v Pekingu, aby pod čínskou záštitou jednali o jaderném programu KLDR. Uvedly to v noci...

Výběr článků

Načítám