Hlavní obsah

USA a Británie se obávají dalších útoků v Saúdské Arábii

Novinky, DPA, ČTK, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RIJÁD

USA a Británie v úterý sdělily, že od středy uzavřou některé své diplomatické mise v Saúdské Arábii. Rozhodnutí je reakcí na informace, podle nichž se chystají proti americkým cílům v této zemi další atentáty. Saudská Arábie dnes oznámila, že na jejím území pobývá na 50 muslimských radikálů, kteří jsou připraveni spáchat sebevražedné atentáty.

Foto: Žaneta Živělová

před Mohylou míru

Článek

Navíc tu nyní žijí lidé, jež je v jejich činnosti podporují. Počet sympatizantů se pohybuje ve stovkách. Nebezpeční radikálové jsou údajně rozděleni do třech vzájemně spolupracujících buněk. Jedna z nich má přitom na svědomí atentát v Rijádu z minulého týdne, při němž zemřelo 34 lidí, včetně 9 útočníků, a téměř 200 osob bylo zraněno. Incident na místě neštěstí vyšetřuje vedle saúdskoarabských policistů i 60 specialistů z americké FBI.

"Ambasáda (USA v Rijádu) stále dostává věrohodné informace o tom, že se plánují další atentáty," varovalo ministerstvo zahraničí Spojených států Američany pobývající v Saúdské Arábii, kde minulý týden došlo k trojitému atentátu.

"V reakci na informaci, že se asi chystají brzy nějaké útoky, se ambasáda a generální konzuláty ve městech Džidda a Zahrán 21. května uzavřou," sdělilo velvyslanectví USA v Rijádu. Upřesnilo, že tyto mise se otevřou nejdříve 25. května.

Ke stejnému kroku jako Američané přistoupila i Velká Británe, která uzavřela své velvyslanectví a konzulát v zemi.

Bezpečnostní opatření se zpřísňují

Saudská Arábie současně s prohlášením o aktivitách teroristů uvedla, že razantně zpřísní bezpečnostní opatření v zemi. "Připravujeme se na nejhorší, věříme v to nejlepší. Nikdo ale nemůže zaručit, že se nebude nic podobného, jako se stalo v Rijádu, v budoucnu opakovat. Chceme si však být jistí, že jsme pro zamezení atentátů udělali maximum," řekl zdejší ministr zahraničí Saúd al-Faisel. Dodal, že stávající napětí by zcela jistě zmírnilo konečné řešení palestinské otázky, které "je hlavním důvodem pro současný terorismus v oblasti".

Představitel amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) potvrdil, že podle zpravodajských služeb je nutné se obávat atentátů proti americkým a jiným západním cílům v různých částech světa. "Atentáty v Rijádu ukazují, že síť Al-Kajdá zůstává aktivní a velmi schopná," zdůraznil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám