Hlavní obsah

Úřady tlačí na rodinu, aby vydala Ratka Mladiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BĚLEHRAD

Rodina bývalého bosenskosrbského generála Ratka Mladiče se ocitla pod zvýšeným tlakem srbských úřadů, které se ji snaží přimět, aby vydala muže hledaného mezinárodní justicí. Srbská vláda nedávno slíbila, že Mladiče, obviněného z válečných zločinů a genocidy, předá haagskému tribunálu do konce dubna.

Článek

"Pokud někdo, a hlavně Mladić, vydírá všechen lid, musejí úřady reagovat, a tedy vyvíjet zvýšený tlak na jeho rodinu," napsal dnes jeden z hlavních bělehradských deníků Blic, který cituje bezpečnostní služby.

Doposud se úřady k nátlaku neuchylovaly. Ve čtvrtek ale politický poradce hlavní žalobkyně Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) Anton Nikiforov prohlásil, že srbský premiér Vojislav Koštunica ho ujistil, že Ratko Mladić bude do konce dubna vydán.

Evropská unie ve středu souhlasila s obnovením jednání o sbližování s Bělehradem, ale varovala, že příští kolo rozhovorů v květnu se nebude konat, pokud Mladić nebude do 30. dubna zadržen.

Ten je stejně jako bývalý politický předák bosenských Srbů Radovan Karadžić obviněn z genocidy kvůli obklíčení Sarajeva za bosenské války (1992-95), kde zahynulo na deset tisíc, a z masakru téměř osmi tisíc Muslimů v bosenské Srebrenici v roce 1995.

Vzhledem k tomu, že případné operace zaměřené na zadržení Mladiče zůstávají co nejvíce utajeny, zvyšují úřady tlak na jeho rodinu a snaží se z ní udělat zprostředkovatele při jednání.

"Mladić byl prostřednictvím své rodiny vyzván, aby se vzdal," napsal Blic. "Hovořil jsem s představiteli úřadů o jednání, jež by vedla k tomu, že se můj otec vzdá, ale nechci říkat podrobnosti," sdělil listu Mladičův syn Darko. Dodal ovšem, že tato jednání se uskutečnila loni v prosinci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám