Hlavní obsah

Uprchlíky z New Orleans jiné státy USA příliš nechtějí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW ORLEANS

Více než týden po řádění hurikánu Katrina v New Orleans krouží nad zničeným městem stále vrtulníky. Vysvobozují obyvatele uvízlé na střechách domů. V ulicích města pokračují rabování a nepokoje. O uprchlíky z New Orleans navíc nejeví ostatní státy USA přehnaný zájem - postižení jsou chudí, mají početné rodiny a převážně afroamerický původ.

Článek

Armáda, policie a Národní garda nasazené v zatopeném městě využívají práva okamžité střelby.

Naposledy se tak stalo v neděli, kdy policisté na mostě spojujícím jezero Pontchartrain s řekou Mississippi v zaplaveném New Orleansu zastřelili pět lidí. Ti krátce před tím ostřelovali dělníky opravující poškozený kanál.

Dezerce a sebevraždy policistů

V souvislosti s chaosem po úderu hurikánu dezertovalo v New Orleans nejméně 200 policistů. Další dva spáchali sebevraždu.

Podle úřadů policisté velmi těžce zvládají současnou situaci ve městě i nebývalé násilí. Mnozí z nich otevřeně prohlašují, že se nedají za realativně nízké výplaty zabít. Často ztratili své blízké, domy a všechny materiální jistoty.

Zastřelit policistu se navíc v New Orleans stalo téměř sportem. Zákon a pořádek zůstaly daleko za hranicemi města. Jeho ulice ovládly gangy mladých mužů.

Vrtulníky hledají trosečníky

Pracovníci pobřežní hlídky vyzvali trosečníky, aby na střechách s sebou měli "pestře barevná prostěradla, nebo látku, ručníky bílé barvy". Předměty by mohly pomoci v jejich lokalizaci.

V neděli večer přišli záchranáři o jeden z vrtulníků, a to na předměstí New Orleans. Pilot a jeho kolega přežili. Na palubě v době nehody nikdo jiný kromě nich nebyl.  

Helikoptéry shazují do oblastí izolovaných od okolního světa rovněž potraviny, vodu a nezbytné hygienické potřeby. 

Hledá se místo pro uprchlíky

Nejvíce uprchlíků - čtvrt miliónu - zaplnilo uprchlická centra ve státě Texas a vyčerpali tak jeho kapacity. Guvernér Rick Perry v neděli vyzval, aby část uprchlíků byla převezena do jiných států, které jsou ochotny je přijmout.

V samotném New Orleans zůstává připraveno k evakuaci 50 až 60 tisíc osob. Armáda přepravuje do oblasti velkokapacitní stany. Celou operaci označila za největší humanitární akci v dějinách země.

NOVINKY/Ondřej Krynek s použitím foto od Google

"V jiných státech uprchlická střediska zejí prázdnotou, zatímco do Texasu každý den, ne-li každou hodinu přijíždějí tisíce nových," řekl Perry a dodal, že Texas nemůže sám tento nápor zvládnout. Pomoc nabídly Západní Virginie, Utah, Oklahoma, Michigan, Iowa, New York, Arizona a Pensylvánie. Do některých z nich se už začali uprchlíci přesouvat.

Většina Američanů ale podle průzkumů veřejného mínění nepočítá, že by se postižených ujali. Uprchlíci jsou totiž převážně sociálně slabí, mají početné rodiny a afroamerický původ. Média si v této souvislosti všímají toho, že opět padl mýtus o jednom národě a začalo se kastovat na bílé, žluté a černé - na obyvatele první a druhé kategorie.

Počítání mrtvých

Šest dní po katastrofě není známo, kolik lidských obětí si vyžádala. Spekuluje se o tisících, tragická statistika se může zastavit až na 10 tisíci mrtvých.

Úřady zatím vydaly první částečnou bilanci, podle níž bylo identifikováno 218 mrtvých, z toho 152 ve státě Mississippi, který byl spolu s Louisianou nejvíce postižen. Z New Orleansu je zatím oficiálně hlášeno 59 obětí.

USA přijaly o víkendu také nabídku pomoci z OSN. Do akce by se měly postupně zapojit dílčí organizace - mimo jiné UNICEF, Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR)  nebo Světová zdravotnická organizace (WHO).

Pomoc o víkendu nabídla i česká vláda. Podle jejího návrhu poskytne ČR USA finanční pomoc ve výši 25 miliónů korun (asi milión dolarů). Jedná se navíc i o další materiální pomoci. [celá zpráva]

Odvrácená tvář New Orleans

  • 70 procent obyvatel černé pleti
  • 20 procent pod hranicí chudoby
  • 21 procent bez vlastního auta
  • desetinásobek vražd než průměr v USA

Zdroj Právo/BBC

Reklama

Související témata:

Související články

Hurikán Katrina zastihl Miami nepřipravené

Nečekaně tvrdě postihl v noci na pátek Miami na Floridě hurikán Katrina. Větry o rychlosti téměř 140 km/h a mohutné lijáky se prohnaly severní částí rozlehlého...

Hurikán Katrina opět nabývá na síle

Hurikán Katrina, který v pátek zpustošil část Floridy a zabil nejméně šest lidí, hrozí, že ještě na jihu USA napáchá velké škody. Poté, co se nad Mexickým...

Výběr článků

Načítám