Hlavní obsah

Únosci požadují za Slovenku milión dolarů

MOSKVA/PRAHA

Za osvobození Slovenky Miriam Jevíkové (28), která byla unesena na severním Kavkazu počátkem června, únosci stále požadují milión dolarů. Podle šéfa Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) Martina Rozumka se ozvali již čtyřikrát, naposledy 21. července. Informovaly o tom ve středu světové agentury.

Foto: archiv východočeského Spolku panstva

Do časů Vincenze Priessnitze nahlédnete díky letošnímu zahájení lázeňské sezony v Jeseníku.

Článek

Zprávy o požadavku na zaplacení výkupného se v ruských médiích objevily již v polovině července.

Ruská agentura RIA Novosti tehdy s odvoláním na nejmenovaný zdroj z prokuratury v jihoruském Pjatigorsku uvedla, že neznámý muž volal 1. a 4. července do sídla OPU v Praze a sdělil, že unesená se nachází v Čečensku.

Radikálové použili ke kontaktu s humanitární organizací mobilní telefon. "Bylo to snad z oblasti Kavkazu. Nikdo se ale nepředstavil, ani nějak nevyhrožoval. Jen stručně řekl, že chce milión dolarů za Miriam. Snažíme se dělat všechno možné, ale je pro nás těžké sehnat takové peníze. Jsme malá organizace," řekl Rozumek.

Platili už i Nizozemci

Jevíková byla unesena poté, co strávila několik dnů v Pjatigorsku ve Stavropolském kraji v rámci oficiálního výměnného pobytu pracovníků OPU v Ruské federaci.

Poté se vydala do Ingušska, když se předtím telefonicky domluvila s přáteli, aby na ni čekali na osetinsko-ingušských hranicích. Na smluvené místo se však nedostavila a prostřednictvím mobilního telefonu poslala textovou zprávu: "Už dvě hodiny mě tahají po poli." [celá zpráva]

Organizace oznámila její zmizení 8. června.

Požadavek výkupného v Čečensku není nic výjimečného. V červnu takto vyplatila svého občana nizozemská vláda. Únoscům dala jeden milión eur (asi 34 mil. Kč). Muž pracoval v regiónu pro organizaci Lékaři bez hranic.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám