Hlavní obsah

Umm Nidál by své mrtvé syny poslala zabíjet Židy znovu

Právo, Břetislav Tureček (Gaza)
GAZA

Málokterá matka by chtěla mít dítě zabijáka a ještě méně rodičů by stálo o to, aby zabyti byli samotní jejich synové. Pětapadesátiletá Umm Nidál ale žije ve stále ještě okupovaném pásmu Gazy, je věřící muslimka. A právě tím vysvětluje, že nelituje ani extremistické činnosti svých dvou synů -aktivistů hnutí Hamás, ani toho, že kvůli těmto aktivitám přišli o život.

Článek

"Děkuji bohu, že mí synové byli zbožní a že padli v boji za vlast," říká paní v bílém šátku na dvorku svého domu. "Jsou to skuteční mudžáhidé, mučedníci."

Na stěně za ní je dovedně vyrobený vývěsní štít s mladými muži, o nich hovoří - Muhammadovi Farhátovi, který zahynul v 17 letech při vpádu do židovské osady Acmona, a Nidálovi Farhátovi, jenž přišel o život ve 32, když k útoku na osadníky testoval bezpilotní letadlo. "Bez mučedníků, jako byli mí synové, bychom ničeho nedosáhli a Židé by tu byli navěky," říká Umm Nidál bez zaváhání. "Lidé jako (prezident) Abú Mázin svými jednáními nedosáhli vůbec ničeho, Židé odcházejí kvůli ozbrojenému odporu."

Umm Nidál tedy přišla o dvě ze svých deseti dětí, další dva synové byli v boji zraněni a jeden by měl za rok vyjít po 11 letech z vězení v Izraeli, kde byl chycen při cestě k sebevražednému teroristickému útoku. Matka připouští, že kdykoli si na syny vzpomene, pláče. "Jenže muslimové stavějí svou víru nad osobní pocity," zdůrazňuje a neustále dbá, aby novinář její sdělení zaznamenal co nejpravdivěji. "Kdyby byla další příležitost, své syny bych k mučednické akci poslala znovu."

Když Muhammad v březnu 2002 odcházel do akce, matka ho v chudinské čtvrti Zajtún před objektivem videokamery slavnostně vypravila z domu, ačkoli bylo jasné, že už se nikdy nevrátí. Skutečně: V Acmoně stačil v ješivě, židovské náboženské škole, samopalem a granáty zavraždit pět studentů vojenské přípravky a 24 Židů zranil, než byl sám zabit.

Nidál zase patří k hrdinům palestinských radikálů pro svůj lví podíl na vývoji obávaných, podomácku vyráběných raket Kasám. Ani testované letadlo patrně nevybuchlo v únoru 2003 jeho vinou, ale proto, že do něj izraelští agenti stačili umístit nálož. "Syn plánoval rakety tady nahoře," jede Umm Nidál prstem hrdě po fasádě bílého dvoupatrového domu k oknu, kde otec šesti dětí konstruoval kasámy.

Jak Muhammad, tak Nidál útočili na Židy na okupovaném území. Matka ale nemá pochybnosti ani v případě syna, který mířil zabíjet ženy a děti v samotném Izraeli. "Útočit je nutné i v Izraeli, třeba na autobusy," prohlašuje. "Všichni Izraelci jsou vojáci. Židé, kteří tam z celého světa přicházejí, dobře vědí, že okupují cizí zemi. A navíc - když oni zabíjejí naše ženy a děti, nám korán dovoluje oplácet stejným způ sobem."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám