Hlavní obsah

Ukrajinské ministerstvo spravedlnosti chce zakázat komunisty

Kyjev
Aktualizováno

Za podporu proruských separatistů na východě země chce ukrajinské ministerstvo spravedlnosti zakázat parlamentní komunistickou stranu. Ministr Pavlo Petrenko o to v úterý požádal kyjevský soud.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Komunisté jsou podezřelí, že pomáhají proruským separatistům.

Článek

Komunistická strana, která otevřeně zastává proruské postoje, disponuje 23 ze 450 mandátů v ukrajinském parlamentu. Od počátku ozbrojeného povstání na východě země pořádkové síly a tajná služba obviňovaly místní komunistické pobočky z aktivní spolupráce se vzbouřenci.

„Vzhledem k velkému množství důkazů o nelegální činnosti jsem se rozhodl obrátit se na správní soud se žádostí o zákaz komunistické strany," řekl Petrenko. K žádosti přiložil i 129 stran písemných důkazů a také videonahrávky, jež prý dokazují, že komunisté porušovali zákon o politických stranách. Reakci komunistů se médiím ještě nepodařilo získat. Není ani známo, kdy se soud návrhem bude zabývat.

Už jednou byla mimo hru

S návrhem přezkoumat "protiústavní činnost" ukrajinských komunistů požádal ministerstvo spravedlnosti už v polovině května tehdejší úřadující prezident, předseda parlamentu Oleksandr Turčynov, upozornila agentura Unian. O týden později, v předčasných prezidentských volbách, získal šéf komunistů Petro Symonenko 1,5 procenta hlasů.

List Ukrajinska pravda připomněl, že komunistická strana už jednou byla na Ukrajině zakázána, a to v roce 1991 po rozpadu Sovětského svazu. Stalo se tak rozhodnutím parlamentu. Svou činnost strana obnovila v roce 2001 za prezidenta Leonida Kučmy, kdy soud uznal, že tato strana není následnickou organizací sovětských komunistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám