Hlavní obsah

Ukrajina: shoda jen nad rozpuštěním volební komise

KYJEV

Pouze na rozpuštění ústřední volební komise a na novém volebním zákoně se shodla v noci na úterý opozice s dosluhujícím ukrajinským prezidentem Leonidem Kučmou. Šestihodinové jednání tak agentury hodnotí jako spíše neúspěšné a s minimálním výsledkem.

Článek

Během schůzky, které se zúčastnili také evropští zprostředkovatelé, se totiž nepodařilo dosáhnout klíčové dohody o odvolání vlády premiéra a zpochybňovaného vítěze voleb Viktora Janukovyče.

To si opozice klade vedle ustavení nové volební komise a změny volebního zákona jako třetí podmínku pro ukončení masových demonstrací na podporu svého kandidáta Viktora Juščenka.

"Když strany nedojdou konsensu, učiní prohlášení k tisku, a tentokrát tím zmocnily mne," řekl Kučma po skončení schůzky novinářům. Po jeho boku stáli oba znesváření kandidáti na hlavu státu, Janukovyč a opoziční předák Juščenko.

Nové složení volební komise bude podle něj navrženo parlamentu. Oba tábory se podle Kučmy shodly také na "nutnosti změnit volební zákon, aby byly nastoleny mechanismy, které zajistí průhledné a čestné volby a zabrání zneužívání a podvodům". Dohoda však není oficiální, dodal Kučma.

Z jednání nevzešla ani dohoda o Kučmou prosazované reformě ústavy, která by oslabila pravomoci hlavy státu. Dnes čeká parlament mimořádné zasedání. Nového prezidenta by Ukrajina měla volit 26. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám