Hlavní obsah

U soudu s obžalovanými z vraždy Kuciaka vypovídali experti Europolu

Právo, Ivan Vilček
Pezinok

Výslechem expertů Europolu pokračoval ve čtvrtek u slovenského specializovaného soudu v Pezinku proces s obžalovanými z vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Předsedkyně senátu Ružena Sabová na dobu výslechu dvou expertů Europolu a dvou slovenských policistů vyloučila z pojednávání veřejnost i novináře.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Po zuby ozbrojení policisté u soudu v Pezinoku (ilustrační foto)

Článek

Experti Europolu a slovenští policisté, kteří byli k soudu předvoláni, se věnovali dešifrování zpráv ze zajištěných mobilních telefonů obžalovaných.

„Pokud by se veřejnost dozvěděla, jaké jsou metody a technologie Europolu a policie našeho státu, mohlo by dojít k maření zjišťování a objasňování trestné činnosti, a tím i k ohrožení prostoru bezpečnosti Evropské unie,“ odůvodnila tento krok Sabová.

Soud s obžalovanými z vraždy novináře Kuciaka poprvé vyloučil veřejnost

Evropa

Experti Europolu a slovenští policisté se podíleli například na dešifrování komunikace Kočnera přes aplikaci Threema. Podle dostupných informací našli experti v aplikaci Threema zprávy, které dokreslují plán zavraždit Kuciaka.

Podle prokurátora Juraje Novockého experti Europolu a slovenští policisté před senátem vysvětlovali také některé bezpečnostní techniky a jejich prozrazení by mohlo do budoucna pomáhat zločincům.

„Zpřístupnění těchto informací veřejnosti by mohlo ovlivnit bezpečnost vyšetřování závažné trestné činnosti, obzvláště kybernetické trestné činnosti,“ argumentoval prokurátor.

Vrah střílel po Kuciakovi ze 30 centimetrů, citovala soudkyně pitevní zprávu

Evropa

Některá slovenská média v této souvislosti poukazují na paradox, že v místnosti mohli zůstat obžalovaní Marian Kočner a Tomáš Szabó, kteří tak na rozdíl od veřejnosti a novinářů budou informováni o metodikách policistů.

„Domnívám se, že kriminální prostředí má i jiné možnosti, jak tyto informace získat,“ řekl Daniel Lipšic, právní zástupce Kuciakových rodičů.

Soud určil další termíny na 18. a 19. března, 15. a 16. dubna, 29. a 30. dubna 2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám