Hlavní obsah

Tvrdé tresty pro kubánské disidenty

HAVANA

Těžké tresty nad kubánskými disidenty, kteří byli zadrženi minulý měsíc při jednom z nejtvrdších zákroků za poslední roky, vynesly dnes soudy v Havaně a dalších kubánských městech. Prvních několik verdiktů zní na odnětí svobody od 15 do 25 let, není mezi nimi zatím žádné doživotí, které žádali prokurátoři pro dvanáct z 80 obviněných.

Foto: Josef Zajíc

Koupaliště Vodní areál JIH na okraji Bělského lesa.

Článek

Komunistická vláda obvinila disidenty z přisluhovačství Spojeným státům a spolupráce s americkými diplomaty, která poškozuje Kubu a její ekonomiku.

K dvacetiletému trestu odnětí svobody byla odsouzena jediná žena mezi zadrženými, sedmapadesátiletá Marta Beatriz Roqueová, která je jednou z hlavních postav kubánského disentu. Patří k těm, pro něž prokurátor žádal doživotí.

Doživotí hrozilo i předákovi opoziční politické strany Héctoru Palaciosovi (62), který je jedním z autorů projektu Varela, iniciativy žádající referendum o demokratických reformách. Rozsudek zní na 25 let. Spisovatel a básník Raúl Rivero (57), ředitel nezávislé agentury Cuba Press, byl ve shodě s požadavkem prokurátora odsouzen k 20 letům vězení. Podle jeho manželky je to ale stejné, jako by dostal doživotí, vzhledem k jeho věku a četným zdravotním problémům.

Všechny procesy by měly skončit dnes a rozsudky by měly být vyneseny do konce týdne. Odsouzení se mohou do 72 hodin odvolat. Jejich rodiny však ve zmírnění trestu příliš nedoufají a označují všechny procesy za frašku.

Agenti tajné policie odkryli svou tvář

Mezi souzenými, kteří byli zadrženi při "honbě na disidenty" minulý měsíc, jsou více než dvě desítky nezávislých novinářů, předáci nezávislých odborových svazů a opozičních politických stran. Jsou většinou souzeni za zločiny proti bezpečnosti státu podle zákona, který Kubáncům zakazuje pracovat pro zahraniční mocnosti a podkopávat tak socialistický systém.

Předseda kubánského výboru pro lidská práva a národní usmíření uvedl, že jedenáct svědků, doposud považovaných za členy disentu, u soudu přiznalo, že pracovali pro státní bezpečnost a do opozičního hnutí se vetřeli.

Kubánský prezident Fidel Castro v nedělním televizním vystoupení vyloučil jakoukoli shovívavost vůči disidentům. Označil je za "žoldáky, kteří zradili svou vlast" a "vážně poškodili svou zemi". Ujistil, že nepřipustí "beztrestnost pro ty, kdo zradili zemi a jsou placeni Spojenými státy". "Tato revoluce je schopna být tak tvrdá, jak bude nutné pro její obranu," řekl Castro.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám