Hlavní obsah

Tuskova tlumočnice ustála tlak a nesvědčila

Právo, Pavol Minárik

Vypovídat před varšavskou prokuraturou odmítla Magda Fitasova-Dukaczewská, bývalá tlumočnice Donalda Tuska, polského expremiéra a současného šéfa Evropské rady.

Foto: Phil Noble, Reuters

Předseda Evropské rady Donald Tusk

Článek

Varšavská prokuratura, která už dva roky vyšetřuje trestní oznámení Antoniho Macierewicze, politika vládního Práva a spravedlnosti (PiS), jenž Tuska obvinil z „diplomatické zrady“ v souvislosti s katastrofou polského prezidentského spe­ciálu v dubnu 2010 poblíž ruského Smolensku, ji předvolala jako svědkyni. Očekávala od ní podrobnou rekapitulaci rozhovoru, který tlumočila při setkání Tuska s Vladimirem Putinem, tehdy ruským premiérem.

Podle televize TVN24 výpověď měla „potvrdit obvinění bývalého polského premiéra, že jeho vláda selhala při objasňování smolenské katastrofy“. Tusk v této věci vypovídal už loni a obvinění odmítl.

Polský expremiér se s Putinem setkal ve Smolensku krátce po pádu polského speciálu. PiS ho dlouhodobě obviňuje z toho, že „katastrofa byla výsledkem atentátu a polsko-ruského spiknutí“.

Vládní moc hází expremiérovi klacky pod nohy

Vládnoucí politici mu také vytýkají, že měl „nelegálně a v neprospěch své země“ svěřit ruské straně vyšetřování leteckého neštěstí, při němž zahynul prezident Lech Kaczyňski s celým 95členným doprovodem.

Odmítavý postoj tlumočnice, která pro nejvyšší polské představitele pracovala nepřetržitě 18 let, podpořili exprezidenti Lech Walesa, Aleksander Kwaśniewski a Bronislaw Komorowski a také sedm polských expremiérů a desítky bývalých ministrů.

„Záměr prokuratury, aby ji tlumočnice informovala o obsahu rozhovoru představitele polského státu s jeho zahraničním partnerem, je hrubým porušením nejen zásad diplomacie, ale i polské důvěryhodnosti v zahraničí,“ píše se v jejich prohlášení.

Hlavním cílem různých vyšetřování iniciovaných vládním PiS, které je v trvalém konfliktu s Tuskem, je podle pozorovatelů co nejvíce mu ztížit návrat na polskou politickou scénu.

Tusk, který se dlouhodobě těší vysoké podpoře veřejnosti, se po návratu z Bruselu pravděpodobně zúčastní polských prezidentských voleb v roce 2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám