Hlavní obsah

Turisté držení na Sahaře se v pondělí vrátí domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN/BAMAKO

Zbylých 14 evropských turistů, kteří jsou od jara drženi jako rukojmí na Sahaře, únosci v neděli propustili na svobodu. Oznámila to německá televize ZDF s tím, že vláda Mali v sobotu zaplatila za rukojmí výkupné 70 miliónů dolarů. Propuštění potvrdily úřady v Mali. Německý diplomat Jürgen Chrobog však z Bamaku v Mali sdělil, že rukojmí ještě předána nebyla.

Foto: Jan Kaše

Michal David v plzeňské synagoze

Článek

Jde o poslední rukojmí ze skupiny 32 evropských turistů, které v únoru a březnu zajali povstalci v odlehlé oblasti jižního Alžírska. Sedmnáct rukojmích se alžírským bezpečnostním silám podařilo osvobodit v květnu. Podle zpráv potvrzených začátkem srpna jedna z rukojmích podlehla útrapám a zemřela. V červenci byli zadržovaní přesunuti do Mali z Alžírska.

Na rukojmí čeká Airbus

Chrobog přiletěl do Mali velkým Airbusem německých vzdušných sil, což je znamením, že cílem jeho cesty je přivézt rukojmí do Německa. Jedná se o devět Němců, čtyři Švýcary a jednoho Holanďana.

Podle německé televize ARD vyrazilo do Mali ještě druhé, speciální letadlo německého letectva, schopné přistát v obtížném terénu. To má rukojmí vyzvednout z místa v saharské poušti na severu Mali. Na palubě tohoto stroje jsou lékaři a vybavení pro první lékařskou pomoc. Ze Sahary mají být rukojmí převezena do Bamaku, kde budou předána Chrobogovi, jenž je do Německa přiveze pohodlným Airbusem.

Turisty zadržovali fundamentalisté

Úřady v Mali a německá televize ZDF však informovaly, že k předání již došlo. Rukojmí byla zadržována na severovýchodě Mali a propuštěna v Tessalitu, lokalitě v oblasti Kidal, oznámily úřady města Gao.

Předpokládá se, že rukojmí zadržovala fundamentalistická Salafistická skupina pro kázání a boj (GSPC). Ta bojuje za vytvoření čistě islámského státu a alžírská vláda ji viní z vazeb na teroristickou síť al-Kajdá.

Reklama

Související články

Zmizelé turisty v Alžíru unesli

Alžírsko uvedlo, že 31 turistů z Evropy, kteří zmizeli v saharské poušti během posledních dvou měsíců, je zadržováno. Oficiální představitelé země jsou...

Sahara vydala některé zmizelé turisty

Část turistů unesených před několika měsíci na Sahaře žije. Za dosud nevyjasněných okolností nalezli 10 Rakušanů, 6 Němců a 1 Švéda alžírští policisté....

Výběr článků

Načítám