Hlavní obsah

Turecký prezident schválil novou vládu

Ankara

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v úterý schválil novou vládu sestavenou jeho spojencem a novým premiérem Binalim Yildirimem. Erdogan povede první schůzi nového kabinetu, která se bude konat ve středu, informovala agentura Reuters.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Agentura AP napsala, že ve vládě budou nejbližší prezidentovi spojenci, kteří chtějí podpořit jeho návrh na ústavní změnu, jíž chce Erdogan rozšířit svoje pravomoci.

Yildirim nahradil premiéra Ahmeta Davutoglua, který odstoupil po neshodách s Erdoganem. Vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) v neděli Yildirima zvolila novým předsedou, což Erdoganovu spojenci a bývalému ministrovi dopravy zajistilo funkci předsedy vlády.

Zůstal Agbal, vrací se Zeybekci

Podle Reuters si vládní funkce udrželo několik lidí, kteří i v minulém kabinetu odpovídali za ekonomické rezorty. Mezi pěti místopředsedy vlády zůstal Mehmet Şimşek, který má důvěru investorů. Ministrem financí zůstává Naci Agbal, na post ministra hospodářství se vrací Nihat Zeybekci, který tuto funkci zastával do loňského listopadu.

Související téma:

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Diplomacii dál povede Mevlüt Çavuşoglu a novým ministrem pro styk s Evropskou unií se stal dosavadní mluvčí AKP Ömer Çelik.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám