Hlavní obsah

Turecko předá tělo sestřeleného pilota Rusku

Tělo pilota ze sestřeleného ruského bitevníku bylo převezeno do Turecka, které chystá jeho předání Rusku. Podle agentury Reuters to oznámil turecký premiér Ahmet Davutoglu. Zároveň varoval, že k podobným incidentům může docházet i nadále, pokud Rusko nebude koordinovat své vojenské akce v Sýrii s koalicí vedenou Spojenými státy.

Foto: Reuters

Sestřelený Suchoj Su-24

Článek

„Pilot, který zahynul po narušení (tureckého) vzdušného prostoru, nám byl včera večer předán na (syrské) hranici,” řekl Davutoglu novinářům na tiskové konferenci před odletem na nedělní bruselský summit EU-Turecko. Tělu pilota se podle premiéra dostalo péče v souladu s ruskou pravoslavnou tradicí a nyní by si ho měl převzít zástupce ruské diplomacie.

Turecká armáda sestřelila ruský bitevník Su-24 v úterý na hranici se Sýrií, neboť podle Ankary narušil turecký vzdušný prostor. Moskva však obviňuje Turky, že letadlo zničili nad syrským územím. Událost zmrazila vztahy obou zemí a Rusko kvůli ní v sobotu uvalilo na Turecko sankce, zahrnující mimo jiné omezení dovozu tureckého zboží či dopravního spojení mezi oběma zeměmi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Je mrtvý, křičí nad tělem sestřeleného pilota syrští rebelovéVideo: Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan krátce předtím prohlásil, že incidentu lituje, avšak požadované omluvy se Moskva nedočkala. Ankara zároveň doporučila Turkům necestovat do Ruska.

Davutoglu prohlásil, že k incidentům podobným tomu úternímu může dojít kdykoli znovu, pokud Rusko nezačne sdílet informace a koordinovat své akce s Američany vedenou koalicí, k níž se připojilo i Turecko. Obě strany působí v syrském vzdušném prostoru od zářijového zahájení ruských akcí nezávisle na sobě a ačkoli již jejich zástupci jednali o vzájemné koordinaci, významnější výměna informací se neuskutečňuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám