Hlavní obsah

Turecko-nizozemská roztržka pokračuje. Ministryni nechtěli v Rotterdamu pustit na konzulát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Turecké úřady uzavřely vstup na nizozemskou ambasádu v Ankaře, údajně z bezpečnostních důvodů. Zároveň se objevily zprávy o potížích turecké ministryně pro rodinu v Nizozemsku. Před konzulátem v Rotterdamu se také shromáždili turečtí demonstranti. Vztahy mezi oběma zeměmi se vyhrotily poté, co Nizozemsko v sobotu nepovolilo tureckému ministrovi zahraničí Mevlütovi Çavuşogluovi přistát v Rotterdamu.

Foto: Yves Herman, Reuters

Demonstranti před tureckým konzulátem v Rotterdamu

Článek

Çavuşoglu mířil na setkání s Turky žijícími v Nizozemsku, a to v rámci kampaně před referendem o změně turecké ústavy. Úřady mu nepovolily přistát s odvoláním na bezpečnostní důvody a potřebu zajistit veřejný pořádek. [celá zpráva]

Do Nizozemska namísto něj dorazila turecká ministryně pro záležitosti rodiny Fatma Betül Sayan Kayaová, která do země přijela automobilem z Německa. Podle médií však nizozemská policie ministryni zabránila ve vstupu na turecký konzulát.

Později se v médiích objevily dokonce zprávy, že nizozemské úřady označily ministryni za nežádoucí osobu, že byla zadržena a že má být vykázána ze země.

Foto: Yves Herman, Reuters

Policisté před tureckým konzulátem v Rotterdamu

Před konzulátem se shromáždily davy, které skandovaly hesla na podporu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, uvedla agentura DPA.

Podle nizozemské televize NTK chtěla Kayaová v Rotterdamu „pět minut pohovořit se svými krajany“, ale místní úřady její žádost zamítly. Doporučily jí, aby se do Německa „nejkratší cestou“ vrátila, a ve vstupu na turecký konzulát v Rotterdamu jí zabránily.

Aktivní byly i turecké úřady. Ty naopak uzavřely přístup na nizozemskou ambasádu a konzulát, údajně z bezpečnostních důvodů.

Çavuşoglu mezitím dorazil do Francie, kde by měl v neděli pronést projev k tureckým emigrantům ve městě Mety.

„Pozůstatky fašismu”

Podobné problémy měli turečtí ministři už před časem v Německu. [celá zpráva] A podobně jako tehdy i nyní kolem toho padala ostrá slova o nacismu.

„Můžete zakázat našemu ministrovi zahraničí letět (do Rotterdamu), ale uvidíme, Holandsko, jak teď budou vaše letadla létat do Turecka,” prohlásil během dne turecký prezident Erdogan s tím, že má na mysli „diplomaty, a ne běžné občany”.

Dodal, že za nizozemským postupem vidí „pozůstatky nacismu” a „fašisty”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám