Hlavní obsah

Turecké úřady zadržely další německý pár, důvody nesdělily

Berlín
Aktualizováno

V Turecku byl v neděli podle informací německého ministerstva zahraničí zadržen další německý manželský pár. Mluvčí Martin Schäfer podle agentury DPA v pondělí sdělil, že jde o německé občany tureckého původu, stejně jako tomu bylo v případě manželů zadržených v Turecku koncem srpna.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel a jeho turecký kolega Mevlüt Çavuşoğlu

Článek

Turecko zatím německé straně žádné oficiální informace k incidentu nesdělilo, uvedl Schäfer. Nicméně podle známých skutečností policie dvojici zadržela v neděli v Istanbulu. Jeden z manželů je zřejmě stále v rukou policie, zatímco druhý byl propuštěn bez dokladů a nesmí zemi opustit.

Mluvčí uvedl, že ministerstvo zatím neplánuje vydat pro německé občany varování před cestami do Turecka, i když je v Turecku zadržováno několik jeho občanů. Zemi nehodlá oplácet ani to, že Turecko v sobotu vydalo doporučení pro své občany, aby do Německa nejezdili před německými volbami kvůli přibývajícímu počtu ultrapravicových a rasistických vyjádření.

Podle Schäffera nemíní Německo reagovat stejně, protože by to mohlo znamenat, že „naše doporučení pro cesty by byla zneužita politicky”. Do budoucna ale takové kroky nevyloučil. V této souvislosti poznamenal, že každý Němec, který chce nyní jet do Turecka, by se měl zajímat o to, co se v této zemi může stát.

Další zadržení Němci 

V poslední srpnový den byl na letišti v tureckém městě Antalya zadržen jiný manželský pár z Německa. Zatímco žena byla bez dokladů později propuštěna, muž zůstal ve vazbě. Podle agentury DPA turecké úřady dvojici podezřívají ze spojení s hnutím duchovního Fethullaha Gülena, kterého Ankara označuje za hlavního osnovatele loňského nezdařeného pokusu o převrat.

Právě od pokusu o puč a následných čistek se německo-turecké vztahy značně zhoršily. Berlín hlasitě masové čistky kritizoval.

Před nejnovějším incidentem bylo podle médií v Turecku drženo ve vazbě 55 Němců. Dvanáct z nich z důvodů, které německé úřady považují za politické. Mezi těmito zadržovanými je i ochránce lidských práv Peter Steudtner a dopisovatel deníku Die Welt Deniz Yücel, kterého turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil za „německého agenta” a odmítl ho propustit, protože měl vazby na zakázanou Stranu kurdských pracujících a šířil údajně její propagandu. [celá zpráva]

Někteří ze zadržovaných mají dvojí občanství - turecké i německé. Obvinění v Turecku zadržovaných Němců z terorismu považuje Berlín za nepodložená.

Turecko v srpnu rovněž zadrželo bývalého britského vojáka Joea Robinsona, který do země přicestoval na dovolenou. Viní ho z příslušnosti k teroristické skupině, jeho případ připomíná osud Čechů odsouzených za pomoc YPG. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám