Hlavní obsah

Trump: USA zabily syna Usámy bin Ládina

USA zabily syna strůjce teroristických útoků na Spojené státy Usámy bin Ládina Hamzu, po předchozích spekulacích to potvrdil prezident Trump. Neupřesnil ale, kdy byl zlikvidován.

Foto: Profimedia.cz

Hamza bin Ládin

Článek

Bílý dům v sobotu v oficiálním oznámení potvrdil, že syn Usámy bin Ládina, Hamza bin Láden, byl zavražděn. Stalo se tak při vojenské operaci v afghánsko-pákistánském regionu. Bližší informace o místě a času operace nebyly zveřejněny.

Byl vysokým představitelem al-Káidy. "Ztráta Hamzy bin Ládina nejen že připravuje al-Káidu o důležité vůdčí schopnosti a symbolické spojení s jeho otcem, ale podkopává důležité provozní činnosti skupiny," stojí v prohlášení.

"Hamza bin Ládin byl zodpovědný za plánování a jednání s různými teroristickými skupinami," dodal Bílý dům.

Od března byla vypsána odměna

Bin Ládinův nejmladší syn se k al-Káidě přidal v roce 2015 a od té doby se pravidelně objevoval na nahrávkách a videích, v nichž vyzýval k útokům a hrozil Spojeným státům a zemím NATO.

Washington v březnu letošního roku oznámil, že výměnou za pomoc při jeho dopadení ve kterékoli zemi vyplatí odměnu jeden milion dolarů, v přepočtu 22,5 milionu korun. Vloni v srpnu se objevila informace, že se Hamza bin Ládin oženil, za manželku pojal dceru jedné z hlavních postav teroristických útoků z 11. září 2001 Muhammada Atty, napsal německý deník Bild.

Svatbu měl potvrdit nevlastní bratr Usámy Ahmad al-Attas. Hamzův otec Usáma bin Ládin byl zabit 2. května 2011 při akci speciálního amerického komanda v Abbottábádu poblíž pákistánské metropole Islámábádu. Jeho tělo bylo poté vhozeno do Arabského moře.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám